Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
У ОРГАНИЗАЦИЈИ ШАБАЧКОГ „АРТ СТУДИЈА“, А ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ РС И ГРАДА ШАПЦА, ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈИХ ХОРОВА СРБИЈЕ

ЕМОТИВНО МУЗИЧКО ПУТОВАЊЕ

Настављајући традицију започету давне 1969. године у Шабачком позоришту прошле суботе одржан је 47. Фестивал дечјих хорова Србије. Бранко Ђурковић, оснивач „Арт студија“ Шабац и овога пута показао је своју посвећеност, али пре свега љубав, према дириговању и хоровима у којима су стасавале генерације и генерације шабачких певача.
Нажалост, ове године због финансијске ситуације, Фестивал, који је отворила Верица Митровић са Дечјим хором Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, био је ускраћен за наступе хорова из Србије. Певајући песму „Живела музика“, односно „Вива ла Мусица“, на симболичан начин одали су почаст овом универзалном језику који не познаје границе.
Све присутне одушевио је наступ Дечјег хора „ВиВа“ кога води Милена Ђурковић Пантелић извођењем четири композиције и то „Ана воли Милована“, „Кажи ми кажи деда“, „Прабаба и прадеда“ и „Зујалица“.
Шабачко певачко друштво, Мушки хор „Невен“ и Хор „66 девојака“, заједничким снагама под сигурном руком диригента Ђурковића извели су „Свјат, свјат, свјат“, једну од композиција која се пева у литургији, кијевско „Свјати Боже“, грчку композицију „Алелуја“ и „Српкињу“ Исидора Бајића. Хор „66 девојака“ отпевао је „Тебе појем“ Стевана Мокрањца и „Црна ноћи“. За крај на Великој Сцени Шабачког позоришта придружио им се Дечји хор „ВиВа“ па су сви заједно, уз велику навалу емоција, и по коју сузу из публике, отпевали „Гркињу“ и „Српкињу“ која је изведена још једном за бис.
Извођење хорова будним оком, а пре свега слухом, пратио је и петочлани жири у саставу Бранко Ђурковић, Јаков Живановић, Иванка Ђурковић, Драган Павић и Милан Пантић.
- Ако кад скончам са хором ћу скончати. И треба. Надам се да ћемо догодине имати мало више разумевања од стране општине и Министарства, како би дошло неколико хорова са стране које сам ове године из већ познатих разлога морао да одбијем ““ рекао је Бранко Ђурковић.
Емотивно музичко путовање остаће у сећању свих оних који су присуствовали фестивалу анђеоских гласова малих и великих. Оних који су мукотрпним радом уз доста љубави и воље стварали шабачку хорску традицију, али и оних који ће је наставити негујући на прави начин све оно што је протеклих деценија постигао њихов вољени диригент, али пре свега „Ганга“, Бранко Ђурковић.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa