28. maj 2015.28. maj 2015.
U ORGANIZACIJI ŠABAČKOG „ART STUDIJA“, A POD POKROVITELjSTVOM MINISTARSTVA KULTURE RS I GRADA ŠAPCA, ODRŽAN FESTIVAL DEČJIH HOROVA SRBIJE

EMOTIVNO MUZIČKO PUTOVANjE

Nastavljajući tradiciju započetu davne 1969. godine u Šabačkom pozorištu prošle subote održan je 47. Festival dečjih horova Srbije. Branko Đurković, osnivač „Art studija“ Šabac i ovoga puta pokazao je svoju posvećenost, ali pre svega ljubav, prema dirigovanju i horovima u kojima su stasavale generacije i generacije šabačkih pevača.
Nažalost, ove godine zbog finansijske situacije, Festival, koji je otvorila Verica Mitrović sa Dečjim horom Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, bio je uskraćen za nastupe horova iz Srbije. Pevajući pesmu „Živela muzika“, odnosno „Viva la Musica“, na simboličan način odali su počast ovom univerzalnom jeziku koji ne poznaje granice.
Sve prisutne oduševio je nastup Dečjeg hora „ViVa“ koga vodi Milena Đurković Pantelić izvođenjem četiri kompozicije i to „Ana voli Milovana“, „Kaži mi kaži deda“, „Prababa i pradeda“ i „Zujalica“.
Šabačko pevačko društvo, Muški hor „Neven“ i Hor „66 devojaka“, zajedničkim snagama pod sigurnom rukom dirigenta Đurkovića izveli su „Svjat, svjat, svjat“, jednu od kompozicija koja se peva u liturgiji, kijevsko „Svjati Bože“, grčku kompoziciju „Aleluja“ i „Srpkinju“ Isidora Bajića. Hor „66 devojaka“ otpevao je „Tebe pojem“ Stevana Mokranjca i „Crna noći“. Za kraj na Velikoj Sceni Šabačkog pozorišta pridružio im se Dečji hor „ViVa“ pa su svi zajedno, uz veliku navalu emocija, i po koju suzu iz publike, otpevali „Grkinju“ i „Srpkinju“ koja je izvedena još jednom za bis.
Izvođenje horova budnim okom, a pre svega sluhom, pratio je i petočlani žiri u sastavu Branko Đurković, Jakov Živanović, Ivanka Đurković, Dragan Pavić i Milan Pantić.
- Ako kad skončam sa horom ću skončati. I treba. Nadam se da ćemo dogodine imati malo više razumevanja od strane opštine i Ministarstva, kako bi došlo nekoliko horova sa strane koje sam ove godine iz već poznatih razloga morao da odbijem ““ rekao je Branko Đurković.
Emotivno muzičko putovanje ostaće u sećanju svih onih koji su prisustvovali festivalu anđeoskih glasova malih i velikih. Onih koji su mukotrpnim radom uz dosta ljubavi i volje stvarali šabačku horsku tradiciju, ali i onih koji će je nastaviti negujući na pravi način sve ono što je proteklih decenija postigao njihov voljeni dirigent, ali pre svega „Ganga“, Branko Đurković.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa