Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
„МАЈСКИ СУСРЕТИ“ ИЗВИЂАЧА НА ЛЕТЊИКОВЦУ

СВИ ЗА СВЕ

Свечаним отварањем уз химну и подизање заставе прошлог петка на Летњиковцу отворени су „Мајски сусрети“ извиђача у организацији Одреда извиђача „Вера Благојевић“ и Савеза извиђача града Шапца.
- Основни циљ извиђаштва јесте дружење, упознавање нових чланова одреда, као и њихово упознавање са радом организације. Извиђачи су највећа невладина организација у свету. Мислим да бих у сваком граду у који бих отишао могао да позовем неког извиђача. Мрежа људи и познанстава веома је развијена. Ми нисмо истраживачи. Ми смо извиђачи. Кампујемо, зимујемо, таборујемо, логорујемо, певамо, дружимо се. Године нису ограничење, од седам до седамдесет седам ако је то неко ограничење ““ рекао је Вукашин Ђукић, начелник Одреда извиђача „Вера Благојевић“ и акције „Мајски сусрети“.
Окупљање одреда из целе Србије, Темерина, Новог Сада, Беле Цркве, Београда, Лознице, Руме, Крагујевца, али и гостију из Федерације БиХ и извиђача из Републике Хрватске, паљење ватре, дружење уз музику и песму обележили су прво вече. Суботњи такмичарски дан почео је од девет часова ујутру. Млађи извиђачи имали су да пређу краћу стазу за пет сати, а старији и брђани дужу за седам сати. Управо је та шетња за Мајурце Уроша Малетића, Угљешу Павловића, Уроша Бирчаковића, Огњена Алексића, Данила Бајевића и Уроша Ђуричића, чланове Одреда „Цер“ била једна од најнапорнијих такмичарских дисциплина.
- Прво смо тражили нека одредишта на мапи а онда смо ишли на полигоне и остале разне ствари. Највише ми се свидео полигон спретности. Супер је дружити се. Упознамо пуно нових другара. Сви смо једнаки ““ рекао је најстарији међу њима Урош Ђуричић, ученик петог разреда ОШ „Мајур“.
Према пропозицијама домаћини нису могли да се такмиче због доброг познавања терена тако да је већина чланова Одреда извиђача „Вера Благојевић“ била у улози контролора.
- Није било напорно. Ми смо углавном били контролори на тачкама пошто смо домаћини. Другари из Лознице, Темерина, Беле Цркве, Старчева, Руме, Мајура добро су се снашли. Упознали смо много нових људи, дружили смо се, стекли нова пријатељства ““ објаснила је Валентина Грујић која ће се заједно са другарицом Александром Јанковић своје знање ускоро показати на терену у Темерину.
Извиђачи су се такмичили у дисциплинама кроки, везивање чворова, читање карте, семафор, шаторизацији, минско поље, стрељаштву, док су млађи имали и полигон са препрекама. По речима Немање Ђурђевића, старешине вода Одреда „Гучево“ из Лознице који је бројао деветнаест извиђача, најзанимљивије је било стрељаштво јер су се у томе окушали по први пут.
- Домаћини су одлични. Понећемо лепе успомене из Шапца. Прешли смо осамнаест километара помоћу мапе. Имали смо разне задатке. Прилично добро смо се снашли с обзиром да нам је ово прво велико такмичење. Било је одлично. Били смо први ““ додао је Душан Комарчевић.
Основни мото извиђача је дружење, заједништво и живот у природи. Управо током тродневног дружења, које је завршено у недељу доделом диплома, медаља и пехара, показан је невероватан такмичарски дух уз другарску подршку и слогу преко сто педесет извиђача.
- И сам поздрав извиђача, три усправљена средња прста, а палац савијен преко малог, говоре о заједништву и јачем који штити слабијег. Проводећи пуно времена у природи дружећи се јачају тимски дух. Свако зна шта треба да ради. Сви раде као један. Трудимо се да не одсуствују пуно из школе. Сви су добри ученици јер школа је првенствено образовање. Извиђачи су неформално образовање. Значи све оно што се не учи у школи ми покушавамо да их научимо овде. Терен на који дођемо увек буде чистији кад ми одемо него кад смо дошли. Покупимо све наше смеће и смеће које смо затекли. На тај начин штитимо и природу ““ нагласио је Горан Бајевић, помоћник старешине Одреда „Цер“, који поред најмлађег одреда извиђача Поречана „Савски чивијаши“ и најстаријег одреда „Вера Благојевић“, чини део велике скупине шабачких извиђача.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa