Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
„ЈАНКОВЦИ“ У СУСРЕТ 5. ЈУНУ ““ СВЕТСКОМ ДАНУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

РЕЦИКЛАЖОМ ЗА БОЉЕ СУТРА

Тим за социјалну и зравствену заштиту ОШ „Јанко Веселиновић“ у сарадњи са Домом здравља прошлог петка организовао је Еколошку радионицу под називом „Употребимо оно што бисмо бацили“. Ученици трећег разреда на тај начин имали су прилику да изложе своје радове на продајној изложби која је имала за циљ да покаже како од отпада могу да настану корисне ствари.
- Све што је изложено рађено је од материјала који би био бачен а ми смо од њега добили ствари употребне вредности показавши деци да рециклажом можемо да помогнемо и у заштити животне средине. Са едукацијом таквог типа треба кренути од малих ногу и деци показати да место где живимо и ваздух који удишемо и воду коју пијемо треба заштитити максимално и не дозволе да када буду потпуно одрасли људи забораве то што су учили у школи ““ рекла је учитељица Снежана Берић, координатор Тима за социјалну и здравствену заштиту.
Током протеклог периода у раду су учествовали сви учитељи ученици трећег разреда како матичне школе тако и из издвојених јединица. Поред тога што су научили доста тога корисног „Јанковци“ су били одушевљени креативним дружењем, али и изложбом.
- Ми узимамо све што неко хоће да баци, рециклирамо и направимо од неког материјала на пример нови цвет ““ зналачки је објашњавала Бојана Дамњановић, ученица ИИИ5.
Другари из одељења ИИИ3 били су поносни на своје рамове за слике, подметаче за чаше и многе друге ствари које су већином биле откупљене од стране родитеља.
- Не треба бацати старе отпатке већ сакупљати и правити нешто корисно од тих ствари ““ поручила је Тамара Поповић.
Време проведено у стварању нечег ни од чега и за Ленку Цвејић, ученицу ИИИ1, било је инспиративно.
- То радимо зато да не бисмо бацали ове ствари и загађивали околину ““ додала је Ленка.
Младе генерације су будући чувари природе, тако да је, како је истакла дипл. инж. животне средине Јасмина Трифуновић из Дома здравља, ово била прилика да се подигне еколошка свест на виши ниво.
- Они морају знати каква је колерација између животне средине и здравља. Кад причамо о животној средини морамо рећи да човек својим технолошким радом, различитим делатностима је једини и прави деградатор. Отпад и ђубре није исто. Отпад се увек може искористити поготову када је у питању нешто што се може рециклирати. У нашој земљи се рециклира неких петнаест одсто, а у савременим земљама осамдесет. То значи да може имати употребну вредност. Не мора да заврши на депонији, у граду, може се искористити. Кад је у питању здравље потребно је рећи да деца морају користити памук, односно природне тканине. И целулоза је природна тканина јер потиче од дрвета. Овом приликом смо искористили боје за колаче које смо употребили да офарбамо мајице. То је сасвим еколошки. Све оно што би можда било штетно за децу и њихову кожу не треба употребљавати. Родитељи треба о томе да воде доста рачуна и да науче своју децу, а и они будуће генерације ““ нагласила је Јасмина Трифуновић задужена за превенцију у шабачком Дому здравља.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa