Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ЗА ТРГ ШАБАЧКИХ ЖРТАВА

НОВ ИЗГЛЕД ЦЕНТРА ГРАДА

Трг Шабачких жртава у септембру ће добити потпуно нови идентитет. Прошлог уторка у Градској кући представљено је идејно решење које су креирали архитекте Јавно урбанистичког предузећа „План“
За нешто више од три месеца, Трг шабачких жртава добиће потпуно нов визуелни идентитет. Идејно решење, које су осмислили архитекте Ј.У.П. „План“ Ксенија Лукић и Бојан Алимпић, уз стручну подршку академског сликара Игора Марсенића, представљен је прошлог уторка у Градској кући. По многим карактеристикама шабачки трг биће јединствен у Србији.
- С обзиром да је трг тренутно девастиран, сви схватамо да ће било каква измена на овом простору бити велики плус. При изради идејног решења руководили смо се искуством које већ постоји у нашем предузећу, али и неким новим методама у анализи простора. Дошли смо до једног савременог, не само решења, већ и елемента који ће постојати на Тргу шабачких жртава. По први пут у овом региону користиће се обојени асфалт, који је карактеристичан за скандинавске земље, али и Шпанију и Португал. У овом делу Европе до сада такво решење није примењивано, те ће представљати велику иновацију, не само за наш град, већ и за читаву Србију. На тргу ће се налазити и вертикално зеленило, што такође није често решење на овим просторима, објашњава Ксенија Лукић, архитекта Ј.У.П. „План“.
Паркинг који се налази на Тргу шабачких жртава биће измештен, као и велика бетонска кружна жардињера у центру простора. Посебна пажња у новој целини, осим пешацима, биће посвећена и бициклистима. Читав посао у вези са реконструкцијом трга биће окончан у септембру, односно пре почетка манифестација које се организују у том месецу.
- Три тендера, у вези са набавком материјала за изградњу и јавном расветом, већ су окончана. Донета је одлука о најповољнијим извођачима, током наредних неколико дана истиче рок за подношење евентуалних приговора на резултате тендера, мада сам уверен да их неће бити. Око 10. јуна ће бити организовано потписивање уговора са сва три извођача радова, те очекујемо да ће радови почети око 15. јуна. Рок за завршетак радова је 20. септембар, сматрам да је сасвим примерен, и да ћемо до тад обавити све што је планирано, каже Владимир Недељковић, директор Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем.
Планирана вредност радова за реконструкцију Трга шабачких жртава износи око 45 милиона динара, без изградње фонтане, за шта ће тендер бити расписан ускоро.
Велику захвалоност дугујемо и другим уметницима и грађанима који су дали свој допринос у изради идејног решења Трга шабачких жртава. Слободан Арсеновић, Слободан Пеладић и Марко Гавриловић су неки од људи који су својим идејама употпунили визуелни изглед простора, наводи Лукићева.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa