Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ШАБАЧКОГ ТРГА НА „МИКСЕР“ ФЕСТИВАЛУ

ПОХВАЛЕ ЗА ИНОВАТИВНОСТ

Идејно решење за реконструкцију Трга шабачких жртава представљено је прошлог четвртка у Београду, у оквиру „Миксер“ фестивала
Презентација пројекта реконструкције Трга шабачких жртава на београдском „Миксер“ фестивалу протекла је веома успешно. Учесници трибине похвалили су ентузијазам младих архитекти Јавно урбанистичког предузећа „План“, који су у сарадњи са академским сликаром Игором Марсенићем осмислили нови визуелни идентитет централне градске зоне. Аутори идејног решења, са друге стране, задовољни су тиме што им је омогућено да виде решења која су примењена у другим градовима, на основу чега су закључили да ће реконструисани шабачки трг моћи да стане раме уз раме са европским градовима.
- Слушали смо предавања и других гостију, из европских градова, који су, показало се, имали много савременије односе према градским просторима. Видели смо да се многе ствари које смо ми применили у Шапцу уклапају у такав начин размишљања о уређењу простора. Примера ради, једна професорка из Берлина је истакла да се град не може посматрати као слика, већ као жива ствар. Ми смо то пробали и да урадимо са нашим решењем, које осликава живот у граду, и показује његов шарм, навео је архитекта Ј.У.П. „План“ Бојан Алимпић, коаутор идејног решења.
„Миксер“ фестивал представља мултифункционалну манифестацију креативности, која је ове године, између осталог, у фокус програма ставила уређење простора у градским центрима. Шабачки пројекат добио је све похвале.
- „Миксер“ фестивал, који се ове године организовао по седми пут, повезује различите креативне дисциплине. Мултидисциплинарност даје квалитет многим пројектима. Ове године у фокусу су нам архитектура и урбанизам, а пример Шапца на овом пољу је веома значајан. Веома је позитивно што на овом пројекту учествују град и његови грађани. Пример Шапца је позитиван, јер показује да се мења свест о томе како решавамо нека кључна питања у вези са уређењем централних градских простора, истакла је Маја Лалић, креативни директор „Миксер“ фестивала.
Презентацији идејног решења присуствовао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је истакао да је највећа вредност пројекта у томе што су га осмислили млади, образовани људи. Авангардно решење ће донети свежину у центар града, додао је он.
- Начин на који смо ми дошли до модерног, лепог, а у исто време и јефтиног решења, је необичан за Србију. Управо су нас због тога и позвали организатори. Представили смо рад наших младих, креативних људи. То су наше архитекте, уметници и грађевинци, који су показали да у Шапцу сви заједно радимо праве ствари, на другачији начин него у остатку Србије. Веома је важно да се велики број људи укључи у доношење одлука, попут ове у вези са уређењем Градског трга. Имамо ново решење које ће донети свежину у центар град, а сигуран сам да ће грађани већ за два месеца имати веома леп трг, навео је Зеленовић.
Представници „Миксер“ фестивала, организације која окупља креативне ауторе из читавог света, похвалили су шабачки пројекат, како због сарадње града са креативним људима по питању уређења централне градске зоне, тако и због тога што је шанса за осмишљавање овог решења дата младим људма.
Радови на реконструкцији Трга шабачких жртава почеће око 15. јуна. Планирано је да читав посао у вези са реконструкцијом простора у центру града буде обављен до половине септембра, односно пре почетка манифестација које се традиционално, сваке године, организују у овом месецу.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa