Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
МИНИСТАР АЛЕКСАНДАР ВУЛИН У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ ШАБАЦ

НОВА УСЛУГА КРЕЋЕ ИЗ ШАПЦА

Министар Александар Вулин у Геронтолошком центру Шабац ““ Лекари ПИО фонда ће обилазити домове за старе и пружати своје специјалистичке услуге. Акција започета у Шапцу
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, посетио је у суботу Геронтолошки центар Шабац. Управо од Шапца је почела акција током које ће лекари Републичког фонда ПИО вршити прегледе корисника геронтолошких центара на територији целе Србије. На овај начин ће се унапредити сарадња ПИО фонда и установа социјалне заштите и биће побољшан квалитет и обим постојећих услуга у социјалној заштити старих и болесних.
Министар Вулин је изјавио да му је увек задовољство да обиђе неки од домова за старе где види људе који се радују животу и задовољни су условима у којима живе. Навео је да је ова услуга још један начин да им се додатно помогне.
-Лекари из ПИО фонда ће од сада готово сваког викенда обилазити бар по један дом за старе на територији Србије и пружати своје специјалистичке услуге. Лекари ће на тај начин доћи до њих. ПИО фонд, кроз поједностављење процедуре и размену електронских података са Словенијом, Републиком Српском, а надамо се ускоро и осталим земљама из окружења, чини све да би процес пензионисања био што мање компликован и услуге нашим корисницима боље. Министарство заједно са ПИО фондом такође ради и на другачијој организацији да би се функционална дијагностика вршила што је могуће чешће у месту живота корисника. Ревизије инвалидских пензија радимо тако што ми одлазимо код пензионера, рекао је Вулин и објаснио да се на сваки начин труде да ПИО фонд приближе корисницима и помогну им да им живот буде лакши.
Министар верује да полако, али сигурно, код нас расте свест колико је однос према држави важан. Изнео је податак да је, закључно са мајем, за пензионо осигурање уплаћено преко 9 одсто више новца, него за исти период у прошлој години. На тај начин уплате из буџета за дотације, да би пензије биле редовне, мање су за 3,3 милијарде динара.
-То говори и да мере Владе функционишу, али и да свест наших послодаваца расте. Схватамо да због своје будућности морамо да будемо уз своју државу, рекао је Вулин.
Министар је констатовао да је Србија земља старих и да демографија није добра. Просечан грађанин Србије има 42 године.
-Морамо да почнемо да размишљамо о томе где ћемо сви ми и како ћемо обраћати пажњу на старе. Није увек најбољи начин институција, ни да се изгради нови дом за старе. Локална самоуправа заједно са државом мора да ради на развијању различитих услуга којима ће људи моћи што дуже да остану у свом дому и породицу, али да не буду терет ни себи ни породици. То значи створити могућност да пензионер, поготову ако је сам, може да се храни, лечи, али да се обезбеде услуге да људи што касније дођу у институцију, навео је министар.
Геронтолошки центар Шабац у суботу су посетила два лекара специјалисте, кардиологије и офтамологије, који су прегледали заинтересоване пацијенте. Помоћник директора ПИО Александар Милошевић истакао је да су пацијенти задовољни и да су подржали ову иницијативу.
-Осим прегледа за туђу негу и помоћ, инвалидске пензије и комплетне процедуре, дошли смо на идеју да кренемо по геронтолошким центрима. ПИО фонд има велики број лекара и дијагностичку опрему и тако ћемо им дати могућност да изврше додатне прегледе. Корисници ће осетити да водимо бригу и рачуна о њима, рекао је Милошевић и захвалио ресорном Министарству, као и лекарима који ће у наредном периоду континуирано пружати услуге корисницима геронтолошких центара.
Директор Геронтолошког центра Шабац, Милан Поповић изразио је задовољство што им се указала прилика да угосте министра. Истакао је да је посебна част што је установа у Шапцу прва и да одавде креће новопокренута акција.
-Наши корисници треба да имају различите специјалистичке прегледе, али је мало теже обезбедити им их. Иначе смо започели процес лиценцирања. Следеће године у мају треба да добијемо лиценцу за пружање услуга. Мислим да идемо у добром смеру. Надам се да ће нас и министар подржати у томе. Још има тога што нам недостаје, али се надам да ћемо до следеће године успети све да ставимо под контролу и да добијемо лиценцу. По мом мишљењу, услови су сада солидни и задовољавајући. Корисници се не могу обманути, они знају да ли им пружамо или не оно што они желе, рекао је Поповић.
Капацитет Геронтолошког центра је 230 места. Тренутно је попуњено 223.
Министар Вулин се накратко задржао у разговору са корисницима. Саслушао је са којим проблемима се суочавају и указао им на који би начин они могли бити решени. Већином су се пожалили на недовољно медицинских потрепштина које им по закону следују на месечном нивоу.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa