Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
ОТВОРЕНА ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА УЧЕНИКА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

ВИРТУЕЛНА СТВАРНОСТ

Успешну школску годину испуњену многобројним републичким и међународним наградама, али и добијањем највише оцене од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, приликом спољашњег вредновања квалитета рада, ученици и професори Школе примењених уметности привели су крају протеклог уторка Годишњом изложбом.
- Ниједан успех није случајан, њему су претходиле године преданог рада свих запослених у школи, сарадња на свим нивоима, са родитељима, локалном самоуправом, институцијама културе, али оно што одликује нашу школу јесте заправо један специфични дух и позитивна атмосфера, коју осете сви, већ приликом првог уласка у школу. Посебну вредност дају наши ученици, њихов осећај припадности школи, љубав према изабраном занимању, жеља да се учи, научи, а научено прикаже другима. Изложбе, не само у Шапцу, већ и у другим градовима, као и бројне награде на републичким и међународним конкурсима говоре у прилог томе. Што се тиче даљих планова, ми ћемо наставити рад на осавремењавању наставних програма, увођењу 3Д моделовања на све образовне профиле, јер то свакако захтевају савремене тенденције и тржиште рада, али ћемо и даље неговати традиционалне технике и вештине, чувајући на тај начин наше културно наслеђе и баштину. Суштина сваког напретка јесте иновативност, али са јасним коренима и почетком, који су заправо полазиште, инспирација и исходиште ““ више него задовољна постигнутим била је и директорка Невенка Ђокић.
Селекторка изложбе „Виртуелна стварност“ проф. Наташа Јовановић истакла је да нису, због ограниченог простора, били у могућности да прикажу све радове које школа кроз обострано квалитетан рад ученика и наставника изнедри у току школске године.
- Задатак рада наше школе, пре свега је да очувамо традицију, да повратимо углед старих, заборављенх заната које негујемо кроз различите и многобројне образовне профиле, као и да уносимо нове, модерније трендове. Радови су метафора прошлог, садашњег и будућег времена зависно од поруке аутора, од нашег, односно вашег, тумачења. Изложба је мозаик различитости, рад кроз пројекцију наших профила, а на вама је да је на свој начин видите и доживите ““ поручила је током отварња изложбе проф. Јовановић.
По речима проф. Иванке Трифуновић, историчара уметности, Годишња изложба је круна четворогодишњег рада матураната, али и рада ученика свих година на часовима цртања и сликања, вајања, теорије форме.
- Хвала нашим ученицима који нам омогуће да сваке школске године, свакога јуна уживамо у једном потпуно новом свету, у једној бајци савршених дела. Ни они сами нису свесни колико су ти радови квалитетни до оног тренутка док се не изложе. Управо због тога ова изложба је, захваљујући колегиници Наташи Јовановић и Александри Хорват, доживела свој највиши степен развоја јер изложити толики број дела у различитим техникама, разнородног сензибилитета, година стварања, поставити тако да свако дело буде на најбољи могући начин представљено, а ипак да целина делује као једно уметничко дело завређује пажњу ““ додала је проф. Трифуновић.
Традиционално и ове године додељене су награде најбољим ученицима у виду вредних књига. Међу најбољима издвојила се као Ђак генерације Анђела Радовановић са образовног профила стилски кројач.
- Задовољство ми је било што сам ишла у ову школу. Ништа ми није било тешко јер сам све ово волела. Зато сам уписала још два смера. Завршила сам за дрворезбара, а за грнчара идем ванредно. Када се нешто воли за то се ради и улаже. Све четири године су биле посебне. Друштво и професори којима смо се увек могли обратити за све веома су ми пријали ““ рекла је Анђелка која намерава да упише арапски језик на Филолошком факултету али која је обећала да од уметности неће одустати већ да ће се и даље усавршавати.
НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ
Школа примењених уметности доделила је награде за постигнуте изузетне резултате у области кратког филма: Миљани Ћирић, Радосаву Милићевићу, Николи Глишићу, Александру Марковићу, Александру Поповићу, Браниславу Павловићу, Ђорђу Арнаутовић, Славољубу Ручнову; дизајна текстила: Кристини Пантелић; графичког дизајна: Александру Марковићу; калиграфске креације: Лазару Лазаревићу, Ин Ху, Срећку Ђурићу; калиграфије/иницијал и монограм: Нађи Гарачић, фотографије: Стефану Стевановићу; калиграфије: Марији Спасојевић, Ани Мартиновић. Похвалнице за освојено једно од прва три места на републичким и међународним конкурсима за постигнуте изузетне резултате у области калиграфије добили су: Ђорђе Мијаиловић, Сара Глигорић, Ана Лукић, Јелена Веселиновић, Татјана Смиљанић, Милица Николић; графике: Теодора Обрадиновић, Емилија Рувидић, Александра Максимовић; скулптуре: Милош Симић; фотографије: Јована Јаковљевић, Марија Божић. Награде за постигнуте изузетне резултате у занатском умећу припале су: Александару Поповићу, Николи Глишићу и првонаграђеном Ивану Пантелићу. Носиоци дипломе „Вук Караџић“: Марија Ољачић, Ана Марија Гајшек, Анђелка Радовановић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa