Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
У ГАЛЕРИЈИ „ВЛАДИСЛАВ ЛАЛИЦКИ“ ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СТРИПА НЕВЕНЕ МИТРОВИЋ

ДУХОВИТА СТРАНА СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

У свет стрипа и карикатуре Невена Митровић, матурант Школе примењених уметности, закорачила је још у детињству. Напајајући се на изворима српских епских песама које је сакупио Вук Караџић један од највећих српских јунака, Марко Краљевић, постао је јунак и Невениних прича заогрнутих у рухо друштва и генерације којој сама ауторка припада. И управо са тим дечачки несташним, јогунастим, самољубивим, спремним на шалу Марком могли су се упознати шабачки заљубљеници у стрип у галерији „Владислав Лалицки“ Шабачког позоришта.
Радови који су настајали претходних пет година, колико се објављују у „Политикином“ недељном додатку „Политикин магазин“, сведоче о времену у коме стрип и даље одолева савременој технологији која преузима примат код младих.
- У двадесет првом смо веку. Кад сам ја био клинац, а то је било у двадесетом веку, није било ни компјутера, ни мобилних телефона. Писали смо писма, слали разгледнице, за Нову годину честитке, у школи читали школску литературу, белетристику, а једва смо чекали петак да на киоску купимо „Политикин забавник“. У мом крају се стрип веома читао. Онај ко није читао стрип у детињству био је сиромашан. Стрип је данас озбиљна ствар, прича. Не кажу џабе да је стрип осма уметност што је тачно. То показује и рад младе Ваљевке Невене Митровић којој желим напредак у раду и даљем школовању ““ рекао је глумац Шабачког позоришта Душко Стевановић отварајући изложбу 11. јуна.
Изабравши врло рано своје животно опредељење, и то још у петом разреду основне школе када је закорачила у свет стрипа, Невену је животни пут одвео у Школу примењених уметности где је управо ових дана матурирала на образовном профилу конзерватор културних добара ““ позлатар. Иза себе има једанаест међународних и републичких награда, две самосталне изложбе стрипа и то у „Срећној галерији“ Студентског културног центра Београд и београдском Дому омладине, као и важније групне изложбе 46. и 47. „Пјер“, 2013. и 2014., 22. Међународни фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ прошле године у Културном центру Крушевац.
- Посебно ми је задовољство и част што сам излагала у позоришту и што ће Шапчани моћи после Београда да виде мој стрип. То је један велики успех за мене с обзиром да се после Дома омладине Београда 2011. и Студентског културног центра изложба преселила и у Шабац. Шапчани су ми дали још већи подстрек за даљи успех и за даљи рад и на томе им хвала. Период у Школи примењених уметности је био леп у смислу сазревања, како животног тако и уметничког. Трудићу се да то буде још боље, још импресивније, да то достигне неки врхунац кроз време. Нећу одустати ни од Марка. Настојаћу да и по том питању будем још боља и да се усавршим ““ обећала је Невена која намерава да упише зидно сликарство на београдској Ликовној академији.
Верујемо да ће ова надасве талентована Ваљевка успети у својим настојањима и да ћемо у будућности видети још неку изложбу. До тада Шапчани ће део њеног великог стрип опуса моћи да погледају до тридесетог јуна.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa