Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ИЗВИЂАЧИ

БУДИ СПРЕМАН ““ БУДИ КОРИСТАН

Министарство одбране Републике Србије расписало је конкурс за доделу средстава наменских за учешће у финансирању програма рада Удружења која се заснивају на пројектима и активностима од значаја за одбрану, у 2015. години.
Из Градског савеза извиђача Шапца на конкурс се пријавио одред извиђача “Вера Благојевић“ са пројектом “Буди спреман ““ буди користан“. Партнери у спровођењу Пројекта биће му одред извиђача “Цер“ из Мајура и Црвени крст из Шапца, једини од друштвених организација у општини.
Пројекат “Буди спреман ““ буди користан“ обухвата оспособљавање чланова извиђачке организације на активности из Програма извиђачке организације везаних из области: оријентација у природи, деловање у несрећама са посебним освртом на спашавање на води, као и примена стечених знања у ситуацијама употребе извиђачких јединица са осталим организацијама Цивилног друштва, на ефикасном супростављању у одбрани од природних катастрофа и заштити људи и добара у случају поплава.
Пројекат “Буди спреман ““ буди користан“ реализује се кроз четири области ““ оријентација, преживљавање у природи, Прва помоћ и деловање у несрећама ““ трагање и спашавање на води. Обука и реализација програма траје три месеца. Из извиђачке организације укључено је 40 чланова у две категорије и 15 волонтера из Црвеног крста. Програм ће се реализовати на Летњиковцу, на Старом граду на Сави и на Церу, где ће бити и четвородневно биваковање.
Програм се реализује у виду радионица, теоретски и практично.
Основна сврха Пројекта је да се створе предуслови за лично и колективно оспособљавање чланова извиђачких организација и активно учешће оспособљених чланова у различитим ситуацијама у локалној заједници у којој живе, а првенствено у јединицама, а за деловање у несрећама у ванредним ситуацијама, затим рад на корисном трошењу слободног времена младих, чиме се циљне групе склањају од штетних последица времена у коме живимо.
Предавања на спровођењу Пројекта држаће: Фадил Незири, Саво Дервишевић, Милош Палежевић, Зоран Радукић, Пера Трајковић, Иван Петровић, Слободан Олујић и Миодраг Рељић. Обуку из алпинистике држаће инструктори из планинарско-алпинистичког клуба “Чивија“ из Шапца.
Координатори за спровођење програма са МО су Ђорђе Милошевић и Пера Трајковић.
Испред организатора одреда извиђача “Вера Благојевић“ на челу је старешина Саво Дервишевић.
Након завршетка спровођења тромесечног програма полазници добијају Сертификат о завршеној обуци. Пројекат се завршава показном вежбом на Старом граду, уз учешће свих полазника Пројекта.
Стеван Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa