Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
МУРАЛИ НА ПОКЛОН ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

СВЕ СЕ МЕЊА, И МИ, КРОЗ СВЕ

У Шабачкој гимназији, протеклог четвртка, представљени су мурали Иване Јелић, које је уметница поклонила овој школи. Радови представљају део Иваниног мастер рада на Факултету примењених уметности у Београду.
- Сматрам да је уметник сведок времена и простора и да би требало да учествује у изградњи културног наслеђа. Одабрала сам Шабачку гимназију, школу у коју сам ишла, јер има велики професионални и лични значај за мене. Волела бих да моји радови инспиришу будуће генерације да се самостално креативно изражавају, изјавила је Јелићева.
Ауторка је изабрала мотив људске фигуре. Актери избијају из зида, пробијају га и симболизују превазилажење препрека које одликује време данашње. Мурале, који остају недоречени у извесном смислу, појашњава латинска пословица: “Све се мења, па и ми сами кроз све“.
- Желео бих да захвалим фирми “Текурила“, која је помогла реализацију мурала и младој колегиници која ствара дела која нису везана искључиво за галеријски простор него за екстеријер, односно, за инкорпорирање уметности у оквиру урбане архитектуре града, што је једна од савремених тенденција у уметности, рекао је проф. Душан Нешковић и додао да је “Шабачка гимназија, која ускоро прославља 180 година постојања, што значи да је мало млађа од модерне српске државности, отворена не само за бивше ђаке, него и за све уметнике који желе да развијају ликовну културу“.
Иако живимо у миљеу доминантних материјалних вредности, увек је време за уметност, чак, “понекад спржена земља цвета боље него најлепши април“.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa