Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ДВА ПРОЈЕКТА СОЦИЈАЛНИХ УСЛУГА УЛАЗЕ У ЗАВРШНУ ФАЗУ

ДА НИКО НЕ БУДЕ ЗАБОРАВЉЕН

Док радови на изградњи објекта за Социјално становање у улици Зеке Буљубаше теку по плану, у непосредној близини ускоро почиње са радом Дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним тешкоћама
Радови на изградњи објекта за Социјално становање у заштићеним условима у улици Зеке Буљубаше на Камичку обављају се планираном динамиком. У 36 станова почетком јесени уселиће се 29 породица из Колективног центра у Варни, као и седам социјално угрожених породица. Радници фирме „Центрум“ из Лесковца раде планираном динамиком, по пројекту који финансира Европска унија, а у чијој реализацији учествује и град Шабац, који је обезбедио парцелу, неопходне дозволе, инфраструктурне прикључке и стручни надзор.
- Сви партнери који учествују у реализацији пројекта, а то су Комесаријат за избеглице, „Хаусинг центар“ и град Шабац“, учествују у изградњи овог објекта. На овај начин град Шабац шири компетенције у области социјалне заштите, с обзиром да ћемо у овај објекат сместити седам домицилних породица које су, по процени стручне комисије, најугроженије. Остатак од 36 станова на коришћење ће добити станари Колективног центра у Варни, чиме ће тај објекат бити затворен, што је и предвиђено државном стратегијом о затварању колективних центара. Површина објекта који се гради у улици Зеке Буљубаше износи 2.000 квадрата, а очекујемо да сви радови буду завршени у октобру, када ће се и нови станари уселити у ову зграду, истакао је Милан Васић, директор Центра за социјални рад.
Са темпом радова упознат је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је потом посетио Дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним тешкоћама који се налази у непосредној близини. Почетак рада ове установе иницирао је „Каритас Шабац“, а подршку у реализацији пројекта пружио је град.
- Суштина наше социјалне политике огледа се у томе да је град Шабац ове године значајно повећао буџет за социјална давања, са идејом да нико не буде заборављен. Највећу пажњу посвећујемо угроженим категоријама. По том питању смо искорачили у односу на друге градове у Србији, јер пружамо заиста велику палету социјалних услуга. Ми ћемо се и у будућности трудити да обезбедимо што је више могуће новца и да створимо услове који ће омогућити реализацију нових пројеката из области социјалне заштите у Шапцу. Као град смо се озбиљно квалификовали ка Европској унији и њиховим пројектима, јер смо до сад сва обећања која смо дали испунили, а истовремено им предлагали нове идеје и нове пројекте, рекао је Зеленовић.
Нови објекат у ком ће се пружати услуге социјалне заштите почеће са радом за десетак дана, а представници „Каритаса Шабац“ наводе да је избор особа које ће боравити у овој установи обављен у сарадњи са Центром за социјални рад и Службом психијатрије Опште болнице Шабац.
- Пројектом је предвиђено да се у овом објекту пружају услуге дневног боравка у заједници за десет особа из категорије особа са менталним сметњама и интелектуалним тешкоћама. Ми смо већ почели реализацију ових активности, кроз пројекат „Помоћ у кући“. Особе које ће бити смештене у Дневном боравку су већ, на неки начин, и радно ангажоване, што је веома важан сегмент овог пројекта, навела је Ивана Корунић из хуманитарне организације „Каритас Шабац“.
Представници Градске управе навели су да Шабац предњачи у Србији по обиму и квалитету услуга социјалне заштите. Они очекују да у сарадњи и са другим невладиним организацијама спектар ових активности у будућности буде још већи.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa