Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.

ШАБАЧКИ ПАРАПЛЕГИЧАРИ У ПОСЕТИ СЛОВЕНИЈИ

На позив директорке дома за особе са инвалидитетом у Дорнави (Словенија) Иде Јургец и жупана Јанка Јанзековића, удружеnjе параплегичара Мачванског округа из Шапца је организовало узвратну посету у Словенију. Ова посета представljа наставак сарадnjе која је започета 2014. године на иницијативу Радушка Јанковића, када је удружеnjе параплегичара из Шапца угостило госте из Словеније и том приликом организована је заједеничка изложба радова лица са инвалидитетом, а коју је пропратила и емисија „Квадратура круга“
Делегација удружеnjа у саставу: Милена Пантић, Јованка Николић, Драгица Ђукић, Милутин Перић, Роса Перић и Радушко Јанковић, посетила је дом за особе са инвалидитетом који је један од највећих и најмодернијих објеката за смештај различитих облика инвалидности.
Капацитет дома је 320 корисника на сталном смештају и 100 лица која долазе у дневни боравак. Посебно занимljиво за представнике удружеnjа су били делови дома у којима се примеnjују савремене терапије за особе са телесним инвалидитетом.
У оквиру дома налазе се школски објекти који су прилагођени и служе како за стицаnjе тако и доквалификацију особа са инвалидитетом. Радионице које се налазе у склопу дома, запошljавају особе са инвалидитетом, док производе откупljује општина Дорнава, а део прихода се исплаћује лицима која су ангажована у радионицама. Изузетно гостопримство и топла пријатеljска атмосфера красили сва три дана боравка у Словенији. Представници удружеnjа су у Шабац донели предивне утиске и наду да ће у блиској будућности Србија и Шабац имати могућности да достигну стандарде који ће особама са инвалидитетом значајно олакшати живот и допринети искреној и стварној инклузији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa