Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ: СЛАВА ОПШТИНЕ И ЦРКВЕ

ПЕТРОВДАН У ВЛАДИМИРЦИМА

И скромно и величанствене забележисмо размишљање једног од мештана. Био је то мото и челника општине а за величину су се побринули првом Литургијом епископи, шабачки Лаврентије и ваљевски Милутин.
Уз пар десетина свештеника и по процени зналаца око 1.000 верника, никада више у овој варошици одважише се у радости многи.
Прелепи храм светих Апостола Петра и Павла измамио је и надахнуту беседу владике Милутина.
- Захваљујем епископу Лаврентију што ми је дао прилику да у крају за који сам животно везан уз моју Каону и многе људе које познајем у храму ћерци остареле мајке која ето тик уз њу предаје јој и Литургију и венчања и крштења и суживот са народом којег је на радост свих у завидном броју. Не могу а да се не осврнем на тренутак у којем нас сви нападају и пакосте али ту смо велики а они нека поразмисле о својим делима. Чекајући суд Господњи морамо порадити на себи. Колико је леп и сунчан овај дан који птице дочекаше цвркутом а човек који не види из таме греха псује једну од највећих Господњих творевина. Па где то ходимо разумнима не треба зборити. Многи велики попут Светог Николаја говорили су о томе али ми се тешко приводимо памети за суд Божији који је ту. И овај празник говори о величини дела обичног човека и покајања. Кога је Господ изабрао за 12 Апостола. Не царске и синове великана већ рибаре и обичне људе. Ко разуме рећи ће му се само, у свом стилу говорио је епископ ваљевски. Сечен је и славски колач који су уз преосвећене владике секли и у славу општине а помоћник председника Раде Ковачевић је одушевљен виђеним говорио у даху:
-Овакав дан се мора достојно обележити.Никако мегаломански али достојанствено.Уштедело се домаћинским пословањем за овај дан који нас је уз свечарски упутио и на радне задатке који у врелини лета воде на водоснабдевање и путеве и тако редом.Велики број суграђана и житеља села из општине говори да се доста тога променило а ми ћемо максималним радом учинити да се то и увећа. ,блистао је помоћник председника општине Владимирци.
Потом се како доликује приступило свечаном ручку опет другачијем од некадашњих устврдише челници општине са жељом да се устали на многаја љета.
У току ручка који је уз свештенство окупио и бројне који су помогли градњу новог храма.Било је ту и песничког обраћања Миће Јелић Грновић који је у свом стилу величао жртву српства а један од свештеника раскошним гласом отпевао опет примерену песму српству.
Да све буде под конац постарали су се домаћини на сваком кораку.Народни посланик Влада Милошевић је дочекивао госте стрпљиво сваког подаривши пажњом а помоћник председника општине Раде Ковачевић у свом делу истоветно до танчина.
Током свечаног дела подељени су и благодари онима који се уткаше у раст новог храма до прелепог коначног издања да упути у ова тешка времена како се може суживети и помагати на радост свих и оданост коју верник треба имати а ко може и дати. Тек да се памти Петровдан у Владимирцима.

С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa