Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
ИЗ ИСТОРИЈЕ КОЊИЧКОГ СПОРТА У БЕЛОТИЋУ

БЕНГАЗИЈА ЗА 30 ДУКАТА

Штала Мишковића у Мачванском Белотићу, основана је далеке 1949. године. Власници и оснивачи били су браћа Милан и Живан П Мишковић.
Миланов син Зоран, након што је остао без посла у граду, бави се свим и свачим у селу да би преживео. Срећан је и с посебном пажњом чува старе фотографије, успомене када је његова породица живела за коњички спорт.
Отац Милан, са братом остварио је запажене резултате у овом динамичном спорту са својом омиљеном омицом Бенгазијом, злата вредном. Ождребљена је у њиховој штали. Мајка јој је била исто домаћег одгоја, из штале почившег Тешана Смиљанића у Белотићу, а отац Јастреб из истог јата.
- Први старт и велику победу Бенгазија је остварила 1950. године на тркалишту у Богатићу. Увек је пратио и навијао велики број заљубљеника у коњички спорт. Више пута је победила славног Алжира и на тркалишту у Шапцу, а победе је низала и после продаје у Босну за 30 дуката. Остале су у памћењу и њене победе против Зеланда и грла из ергеле Добричево. Јахали су је тада најпризнатији џокеји, Гега Гајић и Влајко Јовић, али и други, каже Зоран.
У историји коњичког спорта остаће записано да су Бенгазију водили пешке до Београда 1951. године, кад јој је било 10 година, а кажу да је побеђивала и касније.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa