Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
ЕКОЛОШКА ОСТРВА ЗА СЕПАРАЦИЈУ ОТПАДА

МАЛИ НАПОРИ ЗА ВЕЛИКЕ РЕЗУЛТАТЕ

Шабац ових дана добија 15 рециклажних острва која ће бити опремљена са 20 контејнера у које ће се одлагати пет и алуминијум, 15 за текстил и 10 за папир. Циљ је да грађани стекну навику примарне селекције отпада, Поред ЈКП “Стари град“ у пројекту учествују Удружење грађана “Зелени развојни центар“ из Сремске Митровице, које је донирали контејнере за текстил, и Удружење грађана “Екос“ Шабац.
-Контејери ће служити за донирање гардеробе. Грађани ће моћи да се на исправан и еколошки начин реше своје старе одеће и обуће. Тиме ће учинити добро дело јер се текстил може поново искористити. Наша организација ће сваког месеца извештавати грађане колико се текстила прикупило и један део средстава које добијемо од рециклера усмераваћемо у хуманитарне сврхе, рекао је Предраг Ратић из “Зеленог развојног центра“.
Директор ЈКП “Стари град“ Драган Нинковић навео је да је било ранијих покушаја разврставање отпада на његовом настанку. Међутим, поред њих и грађана постојао је и кооперант чија је обавеза била да контејенре празни и који је био најслабија карика, па ово није текло како је планирано.
-Овог пута смо преузели на себе обавезу и постављања и пражњења контејнера за пет и папир. Ово је један од начина на који се може подићи свест грађана о очувању животне средине. Такође, треба да утичемо и на количину отпада који се производи. Селекција је један део рециклаже. Мали напори грађана могу да утичу јако много на очување животне средине. Ако пластичну флашицу бацимо у мешани отпад, она ће завршитит на депонији и требаће јој 500 година да се разгради, објаснио је Нинковић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић још једном је посетио да је депонија затворена, а да се сво смеће одвози у Сремску Митровицу. Истакао је да се почело и са одношењем отпада по селима.
-Следећи логичан корак је да почнемо озбиљно да селектујемо отпад. Важно је да ови контејнери буду део наше свакодневнице, рекао је градоначелник и позвао грађане да поштују комунални ред да бисмо имали чистији град.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa