Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
НАСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „МУРАЛИЗАЦИЈА“ УДРУЖЕЊА УМЕТНИКА „ХОЛОДРОМ“

ЈАСНИНА ЕСТЕТИКА ЛЕПОГ

Прошле седмице у Улици Краља Александра на згради преко пута некадашњег Дома ЈНА завршен је мурал који представља наставак прошлогодишњег пројекта „Мурализација“ Удружења уметника „Холодром“. За само петнаест дана на површини од шездесет метара квадратних шабачка сликарка Јасна Дамњановић, докторант на Факултету лепих уметности у Београду, успела је да својим суграђанима, породици и пријатељима подари једно монументално дело на коме су симболично представљене две фигуре у улози носиоца, односно, стубова који уздижу женску фигуру, лепу, снажну, поносну која посматра и чува.
- Интересантно је то, да када сам позвана да учествујем у овом пројекту нисам желела да правим наменско решење за ову површину, већ сам одабрала први цртеж који је настао при мом повратку из Београда у коме сам студирала и боравила седам година. Он представља, долазак на место у коме сам рођена и одрасла, место где сам се први пут упознала са уметношћу, почела да сликам. Надам се да ће у њему уживати и да ће га чувати - рекла је Јасна.
Иако јој је ово био други мурал, после рада на београдској железничкој станици „Прокоп“ пре четири године, Јасна признаје да није било нимало лако. Врућина је остала у другом плану захваљујући немалој висини скеле и дванаесточасовном раду са кратким паузама за доручак и ручак.
- Када сам први дан дошла да ,,испробам“ скелу, попела сам се на пет метара и помислила, пошто нисам баш равнодушна када је питању висина, па ово је поприлично високо. Погледала сам горе и видела да имам још толико. Сишла сам. Сутрадан кад је дошао тренутак да пренесем цртеж једноставно сам се попела и почела да ради. Нисам ни обраћала пажњу да ли је испод мене три, пет, осам метара. Невероватно. То негде говори да је моја жеља да нешто кажем, урадим много већа од страха, нелагодности па ето и тих високих температура. Поред моје одлучности и жеље да изведем овај рад имала сам и невероватну подршку оца Јована који је проводио са мном време на скели и константно помагао у свему што је било потребно да се на што бржи и бољи начин реализује моја идеја. Наравно, захвалила би се и свим дивним људима који су били присутни и укључени од самог почетка када сам преносила цртеж на зид до завршног момента када су скинуте скеле. Хвала на подршци и свим дивним речима.
Без класичне нарације, са доста детаља, Јаснин мурал кроз ликовне елементе и симболику приказује и глорификује саму естетику лепог комуницирајући на тај начин са посматрачем.
- Суграђанима сам поклонила једну монументалну композицију да у њој уживају јер упркос свакодневним бригама потребно је научити да препознамо и негујемо квалитет као и то да застанемо и препустимо се, отворимо наш ум и усмеримо чула ка нечему што је конструктивно, искрено. Ова иницијатива мурализације града је апсолутно сјајан пројекат који пружа један нови простор у коме аутори могу да прикажу свој рад. То је, могло би се назвати нека врста отворене галерије, у коме публика може да прати и сам процес настанка дела. Драго ми је што сам имала прилику да на овај начин прикажем свој рад који ћу оставити у наслеђе неким новим генерацијама - поручила је Јасна.
Ово је први од три планирана мурала ове године за које је Градска управа издвојила 550.000 динара, а четврти од почетка реализације пројекта прошле године. Још један корак ближе ка циљу да се Шабац стави на туристичку мапу под назнаком „град мурала“.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa