Инфо

13. август 2015.13. авг 2015.
ДОНАЦИЈА ДОМУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ У ШАПЦУ

СТИЖЕ ПОКРЕТНА СТОМАТОЛОШКА СТОЛИЦА

Исељеници са простора бивше Југославије, који живе и раде у Швајцарској, донирали новац Дому за децу и младе у Шапцу за куповину покретне стоматолошке столице
Поред свакодневних обавеза које имају према корисницима услуга Дома за децу и младе у Шапцу, запослени у овој установи морају да воде рачуна о свим аспектима здравственог стања њихових штићеника. Поједине услуге, попут стоматолошких, до сада су могле да се изводе једино у великим здравственим центрима у Србији, што је свима представљало проблем.
- Особе са сметњама у развоју који живе у нашем граду имају велики проблем приликом коришћења услуга стоматолога. Наиме, због природе свога стања они нису у могућности да сарађују приликом стоматолошких интервенција, па им се због тога поправка зуба и других стоматолошких интервенција врши под тоталном анестезијом. Због тога је уз стоматолога на једној таквој интервенцији неопходно присуство и ангажовање лекара анестезиолога а таква интервенција се може вршити само у операционој сали. С обзиром да у Шапцу не постоје услови за пружање стоматолошких услуга на овакав начин, особе са сметњама у развоју и њихови родитељи били су принуђени да и за најмању стоматолошку интервенцију одлазе у Београд или Нови Сад. Сваки одлазак за њих је веома трауматичан. Прећи око 200 километара са особом која има сметње у развоју није нимало једноставно. Ако томе додамо и трошкове који нису занемарљиви, потпуно је разумљиво то што највећи број родитеља одустане и занемари здравље уста и зуба своје деце. С обзиром да у нашој установи тренутно живи 30 корисника, и да смо у потпуно истој ситуацији као и родитељи особа са сметњама у развоју, сматрали смо да је неопходно да нешто предузмемо, наводи руководилац Дома за децу и младе Даниела Ловрин Гавриловић.
Игром случаја, за проблеме са којима се суочавају корисници услуга у Дому за децу и младе, као и запослени, сазнали су хумани људи са овог подручја који раде у Швајцарској. У фирмама у којима су запослени организовали су акцију прикупљања новца за набавку покретне стоматолошке столице, и у веома кратком року скупили потребна средства.
- Било је неопходно обезбедити новац за набавку покретне стоматолошке столице како би се створили технички услови за пружање стоматолошких услуга. Због тога смо се обратили нашим пријатељима у Швајцарској са молбом да нам донирају средства. У ту сврху прикупљено је 4.500 швајцарских франака. Затим је потребно успоставити систем на локалном нивоу и сарадњу са надлежним установама, Домом здравља и Општом болницом у Шапцу. Из досадашњих разговора које смо као установа водили, реално је очекивати да ће овај проблем ускоро бити решен. Очекујем да ће до краја године све особе са сметњама у развоју у нашем граду, дакле не само корисници наше установе моћи да остваре сва права из области стоматолошке заштите, истиче наша саговорница.
Међу људима који су учествовали у прикупљању новца посебно су се ангажовала браћа Зоран и Света Петровић, који су на овај начин хтели да помогну свом граду. Руководство Дома за децу и младе одужило им се пригодним захвалницама и признањима за овај хумани гест.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa