Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.
Акција добровољног давања крви у Крупњу

ХУМАНОСТ НЕМА ЦЕНУ

У оквиру летње кампање Института за трансфузију крви Србије у сарадњи са општинском организацијом Црвеног крста Крупањ у петак 21. августа 2015. године организована је акција добровољног давања крви у општини Крупањ. Од секретара Црвеног крста Крупањ Горице Недић сазнајемо да се акцији одазвао задовољавајући број добровољних давалаца крви од којих је крв дало 48 грађана ““ 28 мушкараца и 10 жена. Овим путем им се свима захваљујемо.
Акција добровољног давања крви у Крупњу спроведена је у трансфузиолошком аутобусу Института од 9 до 14 часова испред Библиотеке „Политика“ у оквиру дела летње кампање која је обухватила преко 60 градова у Србији. Протеклих неколико дана трансфузиомобил је обишао општине Кнић, Љубовија, Крупањ и Велика Плана. Доктор медицине Драгана Стојић је похвалила организацију акције давања крви у Крупњу истакавши да је крв дао велики број младих људи и незапослених, који су дисциплиновано чекали на основни лекарски преглед, како би могли дати крв и тако можда некоме спасити живот. Здравствено стање прегледаних давалаца крви је задовољавајуће и није било контраиндикација код давалаца.
Разговарали смо и са рекордером пензионером Слободаном Ђокићем ““ Бобеком који је у последњих 47 година крв дао 130 пута. Жали што због година старости више није у могућности да добровољно даје крв, али је срећан што поред сталних даваоца крви види све више младих који се укључују у акције давања крви које, према његовим речима, највише значе онима којима је крв преко потребна. Поручује свима да слободно, без предрасуда и чистог срца добровољно дају крв и да тако можда некоме спасу живот.
Потребе за крвљу и крвним продуктима неке земље највише зависе од броја становника, броја болничких кревета и врста медицинских услуга које се примењују у тој средини. План потреба се доноси на основу увида у годишњу потрошњу крви у протеклом периоду. У нашој земљи потребно је да буде 40 давалаца крви на хиљаду становника што представља 4% популације.
Душан Жугић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa