Инфо

27. август 2015.27. авг 2015.
СВЕТЛАН ОБРАДОВИЋ ЗМАЈ, ПОКРЕТАЧКА СНАГА ШАБАЧКОГ СТРИП УДРУЖЕЊА „БИБЕРЧЕ“

ЗАБАВНИ СВЕТ „ОБЛАЧИЋА“

Ретко ко се од старијих генерација при помену стрипа не би сетио непревазиђеног „Принца Валијанта“, „Флаша Гордона“, „Блека“, „Капетана Микија“, „Астерикса и Обеликса“, „Фантома“, „Алана Форда“. Још ређе ко памти „Биберчета“, као и „Мирка и Славка“, јунаке послератних генерација. Био је то свет за који се живело и трчало до киоска у ишчекивању нових згода и незгода омиљених јунака који су били прозор у свет авантура, мистерија и хумора.
- Када је у питању данашња стрип сцена ситуација је подоста тешка али и необична. Избегава се стара техника. Све мање је ручног цртања, а све више компјутерске обраде. Све је дигитализовано. Млађи су окренути том неком алтернативном стрипу док ми, старији, радимо по старински. Наш стрип магазин „ЕОН“, који излази једном годишње, негује како комични жанр тако и авантуристички, фантазију, фикцију. Желели смо да буде што разноврсније ““ каже Светлан Обрадовић Змај оснивач Удружења љубитеља девете уметности стрипа „Биберче“ Мишар.
Верни овом начину уметничког изражавања остали су само искрени љубитељи овог жанра чијим се првим зачецима сматра још Трајанов стуб са уклесаним сликама чији след је представљао приче које су се проналазиле и код старих Грка, у египатским хијероглифима, на таписеријама.
- Идеја о оснивању једног оваквог удружења у Шапцу родила се сасвим случајно. Заједно са мојим другом стрип цртачем Зораном Јанковићем Кобејном кренули смо у реализацију 1. октобра 2013. године. У Удружењу су углавном стрип аутори, наши сарадници и љубитељи стрипа. Њих око педесет. Самостални смо, независни, али сарађујемо са Удружењем ликовних стваралаца Шапца око стрип магазина „ЕОН“ чији је први број изашао 2002. године. Од пре две године преузео сам његово уређивање. У плану нам је ове године четрнаести број који ће донети премијеру стрипова новосадских аутора попут Стевана Брајдића Цулета, Фрања Страка, Младена Ољаче, Златка Миленковић, итд., као и ауторских дела нашег почасног председника Здравка Зупана, а највероватније и Асканија Поповића, Душана Рељића. Отприлике ће бити неких четрдесетак аутора на неких осамдесетак страница.
Шабачка стрип сцена опстаје захваљујући ентузијастима и упорности Зоран Јанковића Кобејна, Ивана Илића Адамаса, Владице Стевановића, познатијег као Мистер Лондон.
- Нас четворица смо, да кажем, били нека прва тадашња поставка. Пети је тада био Здравко Зупан као почасни председник. После су остали долазили временом. Потребна је велика страст с обзиром да нисмо на градском буџету. Осамдесет одсто финансирања зависи од мене, двадесет од осталих чланова и сарадника са стране. Опстајемо некако ““ истиче Светлан.
И поред свих проблема које савремено друштво доноси ове заљубљенике у цртеже и „облачиће“ ништа не може одвратити од стрипа јер они и даље поседују одређене вредности које су се временом међу данашњим генерацијама изгубиле.
- Када смо разговарали о имену удружења било је пуно предлога али сам желео да ипак буде назван по нашем домаћем јунаку што су и остали прихватили. „Биберче“ Ђорђа Лобачева излазио је у време окупације 1942. године, а онда је био забрањен. То је позитиван лик. Асоцира и на децу и на омладину. Једноставно, наш оригинални лик.
Читајући у детињству своје омиљене стрипове Славен није могао претпоставити да ће касније, као одрстао човек, упознати стрип величине попут Радича Мијатовића.
- Прошле године сам био његов гост у Новом Саду. Тада сам видео оригиналне табле које је он цртао ручно. Речима се не може објаснити осећај док сам у рукама држао јунаке које је стварао. Такође сам имао прилику да видим оригиналне табле „Моглија“ Асканија Поповића. Непоновљиво. Данашњи аутори више су окренути комерцијали. Све је то лепо али док ви ручно не нацртате ту таблу, док држите оригинал или плакат, нешто слично, није исти доживљај ни осећај.
Нешто мало од те атмосфере током јула на Дечјем фестивалу у организацији Културног центра имали су прилику да осете и посетиоци стрип радионице. Ако све протекне како треба најмлађи суграђани могли би ускоро да добију и стрип радионицу у којој би се запутили примамљивим путевима стрипа, цртежа и илустрација.
- За сада смо у преговорима. Време ће показати да ли ћемо успети у остварењу наших планова. Овом приликом желео бих да се захвалим на сарадњи УЛСШ и „Кругу 10“, председници Светлани Цеци Жегарац, шефу Галу и осталима јер су нас прихватили доказујући да се различите уметности подржавају и међусобно разумеју.
Верујући да има будућности за стрип на нашој домаћој сцени Светлан припрема монографију шабачког стрипа, као и изложбу о уметности цртежа пропраћену „облачићима“ испуњеним кратким текстом.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa