Инфо

10. септембар 2015.10. сеп 2015.
ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

МОДА ШЕШИРА У МУЗЕЈУ СРЕМА

Музеј Срема у сарадњи са Народним музејем из Шапца, организовао изложбу “Мода шешира” ауторке Александре Рашевић у Сремској Митровици. Поставка је део манифестације “Дани европске баштине”
У Музеју Срема у Сремској Митровици, 1. септембра је отворена изложба “Мода шешира” Александре Рашевић, вишег кустоса етнолога из Народног музеја у Шапцу.
Изложба је настала као резултат трогодишњег истраживања модиског и шеширџијског заната у Шапцу, од краја 19. века до почетка Другог светског рата. На поставци је изложен и алат последњег шабачког шеширџије Матије Радоша и четрдесет шешира из етнолошке збирке Народног музеја у Шапцу и приватне колекције Марије Драгојловић.
“Прва модискиња у Србији, била је Персида Милошевић, која је отворила модиски салон у 19. веку у Београду, а први шерширџија извесни господин Миљковић”, истакла је Рашевићева на отварању.
Поставка “Мода шешира”, први пут је представљена у Шапцу, у Ноћи музеја, пре две године. Након тога, гостовала је у Београду, Панчеву, Аранђеловцу, Чачку и Краљеву. Изложба у Сремској Митровици, која је део манифестције “Дани европске баштине”, отворена је до 30. септембра.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa