Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
ЈОГА

ПУТ КА ЗДРАВОМ ЖИВОТУ

Десетине милиона људи у свету прилично редовно упражњава неку врсту јоге. Иако владају, бар код нас, предрасуде, да нас овај начин физичког и духовног вежбања удаљава од вере, морамо истаћи да све остаје само на предрасудама. Јога је пут ка здравом животу, који за циљ има усклађивање тела и ума.
Настала пре 5.000 година у Индији у Европу и Америку доспела је пре само сто година. Модерна помама за јогом почела је шездесетих година прошлог века највише захваљујући успешним телевизијским емисијама у Америци. У последње време све прихваћенија јога, за оне који се први пут сусретну са њом, требала би да буде више од гимнастике, физичког тренинга, начина контроле сопствене тежине, технике ублажавања стреса, медитације „хукања и дувања“ у сврху одговарајуће контроле даха, начина побољшања и одржања сопственог здравља, духовне традиције из Индије. Једноставно речено, она је све то али и много више.
Она је више и од система здравствене неге у циљу превентиве или опоравка јер здравље сагледава из шире, целовите перспективе. Она је огроман утицај ума, наших психолошких ставова, на физичко здравље.
Тежећи да сједини тело и ум покушава да премости и јаз између разума и осећања. Савремено друштво са собом је донело и велике количине стреса који различито утиче на људе. Пречесто потискујући своје емоције, не исказујући своја осећања, дајући предност разуму, могу своје здравље довести на границу ризка. Понекад нисмо ни свесни да потискујемо своја осећања, посебно бес, па нас тај бес и фрустрација изједају изнутра. Управо ту наступа јога која нам може помоћи у развијању сопствене личности и то повезивањем са правим осећањима и уравнотежавањем нашег емотивног живота који доводи до унутрашњег осећаја испуњености. Разумејући и прихватајући себе онаквима какви смо доћи ћемо до тачке сопственог задовољства и самим тим боље комуникације и саосећања са другима.
Они који се одлуче на овај корак морају знати да постоји много врста јоге. Код нас је најприсутнија „Хатха јога“ која опет има доста својих подрврста, тј. стилова. Најважније је одабрати, уз помоћ сертификованих инструктора јоге, оно што вам највише прија. Јога није спортско надметање и такмичење са другима. Јога је „борба“ са самим собом, својим могућностима, полаганим разбијањем физичких и психичких граница спутаних неквалитетним и нездравим начином живота. Како за кога она може бити врста спорта, тренинг за побољшање физичке спремности, као терапија, стил живота, духовна дисциплина. Независно од тога заједнички циљ им је развој свесности и опуштање.
За почетак „Поздрав Сунцу“
Сва благотворна дејства асана (вежби) јоге можете осетити само ако их изводите потпуно свесни покрета. Када стојите, чините то темељно: нека стопала стоје чврсто на подлозу. Савијајте се и истежите се потпуно концентрисани на покрете. Ваш ум учиниће вежбу не само елегантном, већ и моћном. Не заборавите и на правилан начин дисања који мора бити усклађен са сваким покретом. „Поздрав Сунцу“ је веома цењена вежба због низа корисних ефеката: истезања кичме и јачања мишића који је држе, јачања и истезања руку и ногу, побољшања држања, координације и издржљивости, успостављања деликатне равнотеже између контракције и опуштања мишића, повезивања тела, духа и ума, побољшаног храњења тела кисеоником, стимулисања рада плућа и снабдевања мишића (укључујући срце) кисеоником. Делотворан је, уз одређена прилагођавања, за људе свих старосних доби, од деце до старијих особа.
Инструктори и јогини истичу да, када изводимо „Подрав Сунцу“ на уму имамо то да је наше тело концентрисана светлост. Гестом поздрављања (санскритски: намаскара мудра) одаје се поштовање највишем аспекту сопственог бића – духу.
Извођење „Поздрава Сунцу“ у 12 корака
Почните у стојећем положају раздвојивши стопала у ширини кукова. Спојите дланове као у молитви, додирујући палчевима средину грудне кости.
Док удишете, раздвојите мало дланове и подигните руке испред себе, потом изнад главе. Исправљену кичму извијте уназад и гледајте у плафон.
Док издишите, савијте се унапред из кукова, савијте благо колена и положите дланове на под. Примакните главу што ближе ногама.
Док удишете савијте лево колено и искорачите десном ногом уназад. Нека лево колено буде тачно изнад левог чланка, а бутина паралелна с подом, тако да колено буде савијено под правим углом.
Док издишете, кораком уназад поставите леву ногу крај десне и задржите се у положају за склекове не спуштајући кукове. Ако осетите несигурност у рукама, савијте колена, спустите их на под и пребаците део тежине на њих.
Удахните, затим издишући спустите колена, груди и браду на под. Задњица остаје подигнута.
Док удишете, потисните груди напред по поду, потом се извијте у став кобре.
Док издишете, подвуците ножне прсте под стопало, подигните кукове, испружите ноге и спустите груди. Шаке остају на поду.
Док удишете, иступите десном ногом тако да стопало буде између руку. Гледајте право напред.
Док издишете, иступите левом ногом тако да буде паралелна с десном. Опустите колена и савијте се напред, као у кораку 3.
Док удишете, подигните руке напред, потом изнад главе или их испружите са стране попут крила. Извијте се уназад и гледајте нагоре, као у кораку 2.
Док издишете, поново спојите дланове као у молитви.
Вежбу је потребно поновити од три до дванаест пута. Наизменично иступати прво десном па левом ногом исти број пута јер се иступање једном ногом рачуна као пола вежбе. Онима којима то представља проблем или се чини конфузним могу иступати прво десном ногом више пута, а затим све то поновити с левом. Правити споре покрете с паузом након сваког удисаја и издисаја. Може се радити у било које доба али су јутарњи часови најбољи за добар почетак дана.
Реч „јога“ потиче из древног санскритског језика којим се служила традиционална религиозна елита Индије – брамани. Значи „јединство“ или „интеграција“ и „дисциплина“ због чега се јога као систем назива „обједињујућа или интегративна дисциплина“.
Припремила: О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa