Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
САОПШТЕЊЕ ГРАДСКОГ ОДБОРА НОВЕ СРБИЈЕ ШАБАЦ

(У)ЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊУ

Основна школа „Краљ Александар Карађорђевић“ у Мачванском Прњавору је без директора откако је смењена Јелена Аврамовић, педагог која је установу водила три мандата заредом. У међувремену, на њеном челу била су двојица вршилаца дужности, али је због незадовољства 78 запослених, Министарство просвете, марта ове године, за в. д. директора поставило бившу директорку Аврамовић. Коначног решења, пак, и даље нема.
Цео проблем започео је прошле 2014. године, именовањем новог Школског одбора. И ту је корен читаве заврзламе у школи „Краљ Александар Карађорђевић“ у Мачванском Прњавору. Поклопило се ово са истеком мандата директорке школе, и, што је још важније, изборима за Савет МЗ, што је у накарадној политичкој логици градске власти, историјски политички догађај. Пошто је градска скупштина изабрала нови Школски одбор, одлучила је да, преко истог, изврши и додатно преваспитавање наставног кадра у школи. Избор директора основне школе иначе је прилично уобичајен и једноставан поступак. Сазове се седница проширеног наставничког већа, гласа се и та се одлука проследи Школском одбору. Исти тај, школски одбор, да своје мишљење, у коме, по правилу, уважи став запослених и њихово право да изаберу директора у установи у којој већина њих проведе свој животни век. Ако се не умеша политика. А, будући да је ово Шабац, престоница слободе и демократије, било је логично да се умеша политика. И то не једном. Чак три пута одбио је Школски одбор да уважи мишљење наставничког већа. Сада, после вишемесечне агоније, градоначелник пребацује целокупну одговорност и проблем „делегира“ Министарству просвете. И то би било сасвим легитимно и легално, да до проблема није дошло захваљујући мешетарењу града у овом, највећем мачванском насељу. Неодговорност града показује се и у пласирању информација да у школи нема наставе, што, наравно, није тачно. Наставе у школи има и увек је и било. И ту су запослени показали висок степен одговорности и способности да не наседну на провокације и да бригу о добробити деце ставе на прво место.
Врло конкретно питамо градоначелника града Шапца: Ко је одговоран за ситуацију у ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ у Мачванском Прњавору? По којим критеријумима су изабрани чланови Школског одбора који су довели ову школу у овакву ситуацију? По чијим инструкцијама су радили? Ко ће и одакле, од којих средстава, да исплати заостале зараде и судске трошове настале незаконитим поступањем Школског одбора? Да ли је неопходно да чланови странке Душана Петровића буду на свим функцијама у граду, од градоначелника до портира и спремачица?
Градски одбор Нове Србије

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa