Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
БИВШИ РАДНИЦИ ЗОРКИНИХ МИНЕРАЛНИХ ЂУБРИВА СЕ САСТАЛИ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ШАПЦА

ТРАЖИМО ДА ДРЖАВА ПОШТУЈЕ ГРАЂАНЕ

“Из Агенције за приватизацију смо добили одговор да новац постоји, следећи корак је да добијемо информацију да ли ће и у којој мери тај новац бити исплаћен радницима”, истакао је градоначелник Шапца. “Од државе тражимо само да поштује обавезе које има према грађанима”, поручују бивши радници “Зорке”
Око седамдесет бивших радника Зоркиних “Минералних ђубрива”, прошлог четвртка се окупило у шабачкој Градској управи. Том приликом, састали су се са градоначелником Шапца, Небојшом Зеленовићем. Једина тема, као и приликом претходних окупљања била су неисплаћена потраживања 875 некадашњих радника “Зорке”.
- Као што је наша Влада обавезна да поштује различите обавезе и споразуме према Европи и другим земљама, као што смо ми, грађани дужни да поштујемо државу, тако исто тражимо да иста та држава испоштује обавезе према својим грађанима. Пре неколико година, нисмо могли да наплатимо своја потраживања јер је фабрика била у реструктурирању. Међународни суд у Стразбуру је пресудио да је таква одлука неоснована. Од те пресуде је прошло већ неколико година, а ми и даље не можемо да добијемо новац који нам се дугује. Данас, ништа друго не тражимо, сем да нам дају што је наше. Поштујемо сваку власт, али нека и они поштују грађане – истакао је један од бивших радника Стефан Живановић.
По речима Радосава Јаковљевића, такође бившег радника “Минералних ђубрива”, њихова фирма је 2009. године, продата за више од три милиона евра. Како наводи, тај новац је сада на посебном рачуну Агенције за приватизацију.
- Реч је о неисплаћеним зарадама од 2000. до 2009. године, док фабрика није продата. У јулу ове године фабрика улази у стечај. Од тог тренутка се боримо да новац који постоји не уђе у стечајну масу, јер ће онда отићи другим повериоцима, а нама неће остати ништа- објашњава Јаковљевић, и истиче да је разговор са градоначелником био од значаја јер су коначно добили валидну потврду да новац постоји.
- Из Агенције за приватизацију добили смо одговор који потврђује све о чему говоре радници “Зорке”, а то је да новац постоји. Следећи корак је да добијемо информацију да ли ће тај новац и у којој мери, бити исплаћен радницима “Зорке”. Очекујем да ћемо у разговору са државним институцијама добити одговоре – изјавио је приликом сусрета са радницима Небојша Зеленовић.
Бивши радници “Минералних ђубрива” очекују одговоре на ова питања од надлежних органа у наредних месец дана.

Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa