Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
ОТВОРЕНА ТРАДИЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

АКВАРЕЛ ЈЕ ПОЕТСКИ ИСКАЗ

Од око 100 уметника, жири одабрао 37 аутора са 44 рада. Два лауреата ове године
У галерији Културног центра, у понедељак је отворена традиционална, 21. Изложба акварела. Поставку су отвориле историчарке уметности Соња Петровић Јагић и Татјана Марковић.
- Мало која сликарска техника носи толико животне енергије и оптимизма као акварел, који је уједно и најсуптилнија сликарска техника. Уметник мора да осећа градацију односа боја као и моменат где почиње промишљање, а где натурализам. Усклађивање имагинације боје и доживљаја исказује сву сензибилност технике. Сликарска средства су усмерена да мотиву, уз искреност и атмосферу, придају тајновитост и узвишену недореченост. За акварел се може рећи да је поетски исказ, јер се гради на суптилности, атмосфери и префињености, рекла је, између осталог Соња Петровић Јагић.
Традиционална изложба акварела, ове године је призвала око стотинак аутора из земље и иностранства. Трочлани жири у саставу Татјана Марковић, председница, Соња Петровић Јагић и Филип Ковачевић, историчари уметности из Шапца, одабрали су 37 аутора са 44 акварела. Лауреати су Милутин Копања из Београда и Лилијан Карланд Малбашић из Сремске Митровице.
- Много ме је потресао егзодус који се дешава, била сам на граници код Шида, видела децу која спавају у блату и родитеље које их покривају мантилима. Колико могу лаички да видим, то је већ исписан сценарио, Европа се ограђује. Зато је мој рад “ЕУ-Европа” црне боје. Порука је жестока, емотивна и реална, каже Лилијан која је више од пола живота провела у Аустралији, где је завршила сликарство и радила као професор на Универзитету, али је увек чезнула да се врати у Србију. Жеља јој се остварила пре пет година, дошла је у Сремску Митровицу, слика и бави се хуманитарним радом.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa