Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
НОВА ТАЛАСАЊА У ПРОСВЕТИ

СРАМНА ПОНУДА ВЛАДЕ, ШТРАЈК НА ПОМОЛУ

На вест да ће просветним радницима бити исплаћена једнократна помоћ у износу од 6.000 динара синдикати образовања озбиљно размишљају о покретању новог штрајка. Овога пута, што у појединим претходним периодима то није био случај, одлучни су да заједнички истрају до краја у својим настојањима.
- Понуда Владе је срамна јер није у складу са споразумом који смо потписали са Владом у време прошлог штрајка. Тада је било договорено да износ надокнаде, проузрокован смањењем плата од десет одсто, буде до висине просечне зараде у просвети која овог тренутка износи око тридесет девет хиљада динара. Неком нашом логиком надокнаду су требали да добију сви, и помоћно и наставно особље, и то у износима од пет и десет, дванаест хиљада динара. Међутим, мишљење Владе је другачије тако да би надокнаду добило само наставно особље. За Владу је то неприхватљиво као и за нас њихова потцењивачка понуда – каже Драган Митрић, председник Одбора образовања Самосталног синдиката за територију Шабац, Владимирци, Коцељева, Богатић.
Расположење међу просветарима је такво да се већ размишља о могућем штрајку који би подразумевао скраћивање часова на тридесет минута.
- Све зависи од одлуке Штрајкачког одбора али могућности за штрајк су велике. Ако скраћивање часова не буде дало ефекта кренућемо у радикализацију и закључати школе. Тврдим да кад би два дана били сви сложни, солидарни, јединствени, решили би проблем – уверен је Митрић.
Ни када су у питању платни разреди, чија је реализација требала да крене од 1. јануара 2016. године, ситуација није повољна.
- И од тог посла нема ништа. То је тек сад у неком повоју. Никада нисмо чули за систем од шездесет платних разреда. Максимално је било дванаест. Словенија их има. Где су они сад пронашли шездесет уопште ми није јасно. Они би донели рапидно побољшање личног дохотка у просвети, здравству и свим јавним службама. И најава повећања плата од два одсто је такође потцењивачка. Можда би поштеније било да су нам рекли да немају пара и да нам неће дати ништа па би некако то и прогутали. Овако, дам ти педесет евра и откачим те као да је проблем решен. Код нас то неће проћи. Надам се да ћемо скупити снаге за неке нове протесте, за нека нова окупљања, за неку нову борбу кад је просветни радник у питању.
Споразум о запошљавању у просвети ове године није видно утицао на просветне раднике када је у питању територија коју покрива Школска управа Ваљево. Према речима Митрића, који је и члан Радне групе Школске управе Ваљево, све је одрађено максимално коректно. Само су три колегинице остале ускраћене због недостатка два, три одсто за пуну норму. Ипак, према најавама министарке Кори Удовички везаним за нова отпуштања до Нове године у просвети би без радних места могло да остане 1.500 запослених.
- Министар здравља најавио је да ће 3.500 немедицинског особља остати без посла или отићи у превремену пензију. У просвети би то било 1.500 ненаставног особља. Остаје да се види шта ће бити са тим јер су правилници разноразни. Имамо, можемо рећи једну ненормалну ситуацију, у којој чистачица у основној школи добија норму у зависности колико квадрата треба да очисти, док норма њене колегинице у средњој школи зависи од броја запослених у колективу. То су неке нелогичности које се трудимо да исправимо. Трудићемо се да људи који буду проглашени технолошким вишком добију некакав вид отпремнине. Све копмликује и одлука Владе да од 1. априла нема никаквог запошљавања. Остаје нам само да сачекамо и видимо на шта ће то изаћи и докле ћемо стићи - закључује Митрић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa