Инфо

12. новембар 2015.12. нов 2015.
ВЕЛИКО ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ ГРАДА

ВИШЕ ОД ДВЕ ХИЉАДЕ НОВИХ СТАБАЛА

До краја новембра у Шапцу ће бити посађено 2.200 нових стабала, од чега ће велики део посадити ђаци прваци из шабачких основних школа
Летњиковачка шума у протеклих седам дана постала је богатија за 800 нових садница. Стабла су садили ученици првих разреда основних школа, који ће расти заједно са новим дрвећем. Надлежни су водили рачуна о врстама дрвећа која се саде, односно набављене су саднице карактеристичне за ово подручје.
- Стаблима која су посађена одговарају наши климатски услови, јер су погодни за њихов нормалан развој. Посадили смо саднице храста, јасена, кестена, брезе и црвене шљиве. Ове врсте ће допринети разноврсности и лепшем колориту Летњиковачке шуме у којој су до сада доминирала стабла бора, навели су представници Службе зеленила ЈКП „Стари град“.
Садњи првих стабала у Летњиковачкој шуми присуствовао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који се захвалио приватним предузетницима који су донирали новац за набавку дела садница, и додао да ће овај простор бити оаза у којој ће уживати најмлађи Шапчани који су посадили стабла.
- Надам се да ће акција озелењавања града постати традиционална, и да ће се сваке године одржавати у новембру. Чињеница да сада садимо више од 2.000 стабала потврђује да желимо да променимо стање у ком Шабац нема довољно зеленила по глави становника. Сигуран сам да сви грађани Шапца подржавају ову акцију, а радује нас и то што је десет озбиљних шабачких компанија издвојило новац како би саднице биле набављене. Они су показали велику друштвену одговорност, а посебно ми је драго што нова стабла саде наши најмлађи суграђани. Стабла носе њихова имена, те сам сигуран да ће са својим родитељима често долазити у Летњиковачку шуму и гледати их како расту, навео је градоначелник Шапца.
Осим у Летњиковачкој шуми, нова стабла ће бити посађена и на другим местима у граду.
- Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем је ове године набавило 1.700 стабала, дупло више него прошле године, док су новац за набавку још 500 садница обезбедиле шабачке фирме. Највише стабала је посађено у Летњиковачкој шуми, а трудићемо се да направимо и дрвореде где год је то могуће у граду. Неке од локација су околина Трга шабачких жртава и зона која се налази између комплекса некадашње Хемијске индустрије „Зорка“ и Новог моста, рекао је директор Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем Владимир Недељковић.
Дрво нам даје кисеоник, а многа стабла нам доносе јестиве плодове. Дрво је симбол живота, рекли су најмлађи Шапчани који су садили стабла.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa