Инфо

19. новембар 2015.19. нов 2015.
СПОРТСКИМ ДРУЖЕЊЕМ СА „НИКОЛАЈЕВЦИМА“ У ОШ „СВЕТИ САВА“ ОТВОРЕНО ИГРАЛИШТЕ

СРЕЋА ЈЕ ДЕЛИТИ

Свет је много лепши када се срећни тренуци поделе са драгим особама што су потврдили и ученици основних школа „Свети Сава“ и „Николај Велимировић“. Радост дружења прошлог четвртка била је очигледна на сваком кораку. Спортским играма, уз грају и смех, отворили су игралиште које је недавно, захваљујући донацији Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада, улепшано новим справама за игру и забаву, али и физичке активности.
- У марту 2015. године похађали смо семинар под називом „Интеркултурално учење“. То је био услов за писање пројекта који је финансирала Екуменска хуманитарна организација из Новог Сада. Након разматрања пројектног тима из наше школе, одлучили смо да аплицирамо за пројекат којим бисмо тражили справе које би допуниле наше игралише. Двориште наше школе користе ученици других школа, као и деца из суседства, различитих узраста, националне и верске припадности, тако да смо лако испунили основни захтев и циљ пројекта - ширење интеркултуралности. У прилог томе осмислили смо пригодан назив пројекта „Играјмо се заједно“. Успели смо у жељи да то остваримо, па нас тако и ево данас овде, на отварању игралишта. Добили смо тобоган, вртешку и пењалицу, који ће нама и нашим другарима омогућити не само добру забаву, већ и сјајне часове физичког. Са нама су данас и наши пријатељи из Црвеног крста и ОШ „Николај Велимировић“, на наше велико задовољство и радост. На крају, срећа је већа уколико имамо са ким да је делимо - изјавила је специјални педагог Јелена Мањенчић, стручни сарадник у ОШ „Свети Сава“.
Ученици ОШ „Николај Велимировић“ показали су да је за срећу потребно мало. Овга пута одељење ИИИ3 са учитељем Милорадом Миловановићем, поред радости дружења, са собом је донело и поклоне за своје другаре.
- Ми већ дуго година долазимо. Имамо одличну сарадњу са ОШ „Свети Сава“, како претходне генерације тако и ова. Могу рећи да се и они радују доласку и дружењу. То је већ прерасло у традицију. И убудуће ћемо долазити - обећао је учитељ Милорад.
Дугогодишња сарадња ових двеју школа показала је да нема места за различитост већ да су сви једнаки када је у питању васпитно-образовни систем.
- Морам да истакнем, да је ово прави вид инклузије, односно како би инклузија требала да изгледа. Не онако како заиста живи и изгледа, него овако како је сада. То значи да деца буду укључена у рад на часовима вештина, излетима, дружењима. Могу само да похвалим овакав вид сарадње. Мислим да је задовољство како деце из ОШ „Николај Велимировић“ тако и деце из ОШ „Свети Сава“ - истакла је Оливера Милутиновић, специјални педагог ОШ „Николај Велимировић“.
Следећи свој мото „Једном волонтер, увек волонтер“ волонтери Црвеног крста придружили су се са циљем да овако посебан дан улепшају на најбољи могући начин.
- Веома сам срећна што можемо да им помогнемо у томе. Потребно је помоћи другима без обзира на боју коже, да ли су здрави или болесни - поручила је Анђела Симић, ученица друге година смера ветеринарски техничар Средње пољопривредне школе са Домом ученика.
Како је, по речима Снежане Петровић, самосталне стручне сараднице Црвеног крста Шабац, циљ да се помогне у дечјем одрастању, ово је био најбољи начин да им се сваки тренутак, па и овај, учини лепшим и бољим.
- У том смислу волонтери Црвеног крста дају свој допринос. Мислим да је то свакако обострана корист у смислу да и млади волонтери прихватају различитост живота. Постају толерантнији, свеснији потребе развоја толеранције међу људима. Мислим да је то јако значајно и важно. За једно лепше, хуманије друштво сигурна сам да је ово обострана добит - додала је Петровићева.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa