Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
ДРУГА ФАЗА ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

ГРАЂАНИ КРЕИРАЈУ ДЕО БУЏЕТА

Захваљујући пројекту Партиципативног буџетирања, грађани Шапца ће директно моћи да одлуче на шта ће бити утрошен део градског буџета за 2016. годину.
Пројекат Партиципативног буџетирања, који подразумева директно одлучивање грађана о томе где ће део средстава из градског буџета бити уложен, ушао је у другу фазу. Након прикупљања скоро стотину предлога, стручна комисија је предложила десет решења, о којима се грађани изјашњавају путем анкетних листића.
- Пројекти су одабрани у складу са могућношћу извођења у 2016. години. На анкетном листићу су се нашли предлози за чију реализацију надлежност има град. Градска управа мора бити сервис грађана, мора бити упозната са њиховим жељама и приоритетима који постоје у свим деловима Шапца, како у градском, тако и на сеоском подручју. Ово је савремен начин креирања буџета, који, у сарадњи са грађанима, планирамо да спроводимо и наредних година. Као локална самоуправа, ми смо на подручју читаве Србије највише одмакли у процесу суштинске децентрализације, што смо потврдили и на седници Скупштине града Шапца, када је донета одлука да порез на имовину у сеоским месним заједницама остане у местима где је прикупљен. Овакве ствари су права решења, јер грађани сами одлучују о томе шта треба да се уради у њиховим насељима, рекао је испред града Шапца Марко Јанчић, приликом прошлонедељне акције попуњавања анкетних листића испред Старе робне куће у центру Шапца.
Партиципативно буџетирање се у Србији спроводи од 2013. године. Сарадњу са локалним самоуправама у којима су до сада реализовани пројекти, организатори акције оцењују веома позитивно.
- Од 12 општина и градова на југу и југозападу Србији, где смо до сада реализовали овај пројекат, шест локалних самоуправа је одличило да самостално спроводи овај пројекат и у будућности. Очигледно је да, као добра идеја, показало да грађани желе да одлучују шта треба да се ради са њиховим новцем. Добро је што је и Шабац препознао значај овог пројекта, те се надамо да ће већ наредне године наставити самостално да спроводи програм Партиципативног буџетирања, навела је Калина Симић из организације Балканска истраживачка мрежа.
Грађани Шапца још данас и сутра на Једниственом шалтеру Градске управе могу да гласају за три од десет предлога који се налазе на анкетном листићу. У пројекту Партиципативног буџетирања, поред града и организације БИРН, учествује и Национална алијанса за локални економски развој, под покровитељством Европске уније.
М.Максимовић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa