Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ОО ЦК КОЦЕЉЕВА

ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА ДАВАОЦИМА КРВИ

У понедељак је, поводом обележавања Дана волонтера, у просторијама Црвеног крста у Коцељеви, организован пријем за добровољне даваоце крви којима су том приликом уручена и признања Црвеног крста Србије.
У име награђених захвалио се доскорашњи секретар ове хуманитарне организације Драган Ашковић који је позвао окупљене да наставе да дају крв али и да потпишу донорске картице уколико то већ нису учинили.
- Ова признања нису толико битна колико је битно то што смо ми помогли да некоме спасемо живот. Свако од нас је спасао бар један живот и то много значи. Само здрав човек може да да крв. До сада сам то учинио 35 пута и жао ми је што то више нећу моћи јер сам прешао 65 година живота - рекао је Ашковић.
Председница ОО ЦК др Весна Поповић оценила је да је ова организација веома активна.
- Имамо велики број волонтера. Охрабрује то што је доста младих људи показало ентузијазам да се бави тиме, што је веома позитивно. Значајне су активности везане за обуку из прве помоћи. Давалаштво је заиста одлично. Свака акција се показала као максимално успешна а ове године смо отпочели кампању потписивања донорских картица и добровољног завештања ткива и органа што је веома добро и у шта је, чини ми се, Црвени крст раније требао бити укључен - сматра др Поповић која се на челу ове организације налази већ пет година.
Према речима Драгана ермановића, активисте Црвеног крста дуже од три деценије, волонтеризам на подручју општине Коцељева је одувек постојао.
- И сам сам укључен у ту причу од 1983. године само захваљујући људима који су били ентузијасти и прави поборници хуманости и хуманитарног рада. Да би се волонтеризам још више развио неопходно је спустити га у базу, што значи укључити породицу као елемент Црвеног крста. Мој лични мотив за активно учешће у акцијама Црвеног крста је чињеница да имам најређу крвну групу на свету, АБ Рх негативан и први пут када сам дао крв добио сам информацију од једне докторке да ће узети одређене елементе моје крвне групе јер је то потребно женама које имају резус негативан фактор што значи да се моја крвна група искоришћавала и помагала да се роди неко ново биће. То је био једини и прави мотив који ме је водио до ево 83 давања крви до сада - изјавио је ермановић.
Садашњи секретар ЦК Милан Глумац подсетио је окупљене да је завршна акција добровољног давања крви заказана за 23. децембар.

Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa