Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
ПРОМОВИСАН ЧАСОПИС ЗА КУЛТУРУ И УМЕТНОСТ „КОД 21“

ПОЧЕТАК ОБНОВЕ СРПСКЕ КУЛТУРЕ

Дугогодишњу тишину, након престанка излажења часописа „Уствари“ и „Провинција“, прекинуо је часопис за уметност и културу „Код 21“. Излазак овог часописа је, после Анексне зграде Библиотеке шабачке, нове Сталне поставке у Народном музеју и „пресека српске драматургије у 20. веку“ што су, према речима театролога Драгане Бошковић, били „Дани Душана Ковачевића“ у Шабачком позоришту, наставак је културне ренесансе Шапца.
На промоцији првог броја часописа, која је одржана протеклог петка у Удружењу књижевника Србије у Београду, песник Миљурко Вукадиновић је рекао да је Шабац више од града – Он је духовна ситуација.
У времену када се гасе часописи и издавачке куће од угледа и традиције, излазак часописа чији је издавач Позориште, представља својеврсни подвиг, који је иницирао Зоран Карајић, управник Шабачког позоришта и главни уредник часописа.
- Живео сам у неколико градова и нисам могао да се помирим са чињеницом да Шабац нема часопис за културу. Желео сам да направим концепт који неће бити само локалног карактера. Разговарао сам са Душаном Ковачевићем који је предложио да се часопис зове „Код 21“, или кључ за 21. век, што сам одмах прихватио, рекао је Карајић.
На 160 страна, седамнаест аутора је објавило двадесет текстова у првом броју часописа, који је подржала Градска управа Шапца.
- Велика ми је част и задовољство што сам сведок и учесник овог часописа, који има за циљ да побољша културну политику града кроз спознају његовог идентитета. Овај часопис је прилика за ново вредновање наше стварности које би требало да нам помогне у смутним временима. Верујем да Шабац поново може да постане привредни и културни центар. Овај часопис је добра вест за Србију, нагласио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Редакција, коју чине Александра Саватић, Драгана Бошковић, Радомир Миразовић, Владимир Маричић и Небојша Цвејић, који је и одговорни уредник, предвиђа тромесечно излажење часописа, односно, четири броја годишње.
Кроз рубрике посвећене позоришту, ликовној уметности, музици, историји и архитектури, у првом броју је направљен квалитетан мозаик, који носи печат нашег завичајца, Душана Ковачевића.
- Шабац се везује за страдање, за чувени троугао Мишар – Цер – Тршић, из ког је проистекла поезија и драма и сва култура. Часопис се појављује у времену неговања незнања и некултуре, која је пажљиво планирана и одлично финансирана. Од Другог светског рата наовамо, дешава се систематско заглупљивање српског народа, а у времену данашњем, медији васпитавају неписмене генерације. То је спонтана жеља оних који владају и народа који не би да се замара. Овај часопис је трачак наде да, упркос свим чињеницама о беспарици и безнађу, може да се одржи добра идеја. Ово је почетак пута који се зове „Обнова српске културе“, истакао је Душан Ковачевић.

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa