Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
ШАПЧАНИ МЕЂУ НАЈБОЉИМ ФИЗИЧАРИМА НА 12. МЕЂУНАРОДНОЈ ЈУНИОРСКОЈ НАУЧНОЈ ОЛИМПИЈАДИ У ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ

АЛЕКСАНДАР И МАРИЈА ПОНОС ГРАДА

Некадашњи ученици ОШ „Николај Велимировић“, а данас Шабачке гимназије и Математичке гимназије у Београду, Марија Ђорђевић и Александар Станојчић, на 12. Међународној јуниорској научној олимпијади у јужнокорејском граду Даегуу освојили бронзану и сребрну медаљу.
Српску репрезентацију поред Марије и Александра чинили су још и Александар Миливојевић, Математичка гимназија, Београд, Богдан Ђорђевић, Гимназија „Светозар Марковић“ Ниш, Димитрије Павлов, ОШ „Анита Богићевић“, Лозница и Игор Пијевац, Гимназија „Јован Јовановић Змај“ Нови Сад који су освојили две сребрне и две бронзане медаље.
Нове медаље шесточланог тима још један су допринос изузетном таленту српских физичара али и непрекидном и истрајном раду професора физике који су омогућили да он дође до изражаја. После овог успеха досадашњи биланс младих физичара када су у питању медаље је једна златна, седамнаест сребрних и тридесет пет бронзаних. Све укупно педесет три што је више него одличан показатељ светле будућности српске науке.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, прошле недеље приредио је пријем у Градској кући за успешне младе Шапчане. Пријему у Градској кући присуствовали су родитељи и професори који су припремали ученике.
Градоначелник Зеленовић је истакао да је веома поносан на добру децу која се са великих међународних такмичења враћају са медаљама и признањима. Додао је да ће Град Шабац увек стати иза такве деце и помоћи им у њиховом образовању.
- Прошле године смо имали Милицу и Кристину, ове године имамо Марију и Александра, ученике који у свету, својим успесима, шире добар глас о Шапцу. Они су доказ да Шабац није изузетак, већ постаје правило да наша деца постижу велика научна достигнућа. Град Шабац ће и даље пратити њихов рад, а покушаћемо и да унапредимо и више промовишемо науку у нашем граду. Ова деца треба да буду узори млађим генерацијама, као добри примери на које се могу угледати. Децу треба да усмеравамо на науку, културу и образовање, како би једног дана били бољи и самосвеснији људи, рекао је градоначелник Зеленовић.
Марија и Александар кажу да се вредан рад и упорност исплате, а да су њихове медаље пример за то. Додају да је такмичење било тешко, али да су задовољни оствареним резултатима. Поред освојених одличја, истичу да је дружење и упознавање вршњака из других земаља и другачијих култура једно од најважнијих искустава.
Горан Станојевић, један од професора који су припремали ученике за Интернационалну научну олимпијаду и члан градоначелниковог тима задужен за науку, каже да су Марија и Александар донели две велике награде у мали град као што је Шабац.
- Они су показали да су међу најбољима у свету из области науке. Доказали су и да посвећеност неком циљу може да донесе велике резултате. Иза њих стоји дуг и напоран рад током целе школске године и летњег распуста, јер су поред градива за основну школу, морали да савладају и средњошколско градиво. Рад са оваквом децом увек представља привилегију, казао је Станојевић.
Ученике су за Интернационалну научну олимпијаду припремали професори: Горан Станојевић, физика, Јелена Палинкаш, биологија, Драгољуб Криловић и Владимира Хрепић, хемија. Град Шабац подржао је припреме и деци платио пут на ово престижно интернационално такмичење.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa