Инфо

17. децембар 2015.17. дец 2015.
ИЗАБРАНИ ПРОЈЕКТИ У ПРОГРАМУ ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

ИСПОШТОВАНЕ ЖЕЉЕ ГРАЂАНА

У сарадњи града Шапца, мреже БИРН и Националне алијансе за локални економски развој, за наредних 12 месеци планирана су буџетска издвајања за пројекте које су осмислили грађани, чиме Шабац постаје једна од ретких локалних самоуправа у којима становници директно одлучују о томе на шта ће део њиховог новца бити утрошен
Грађани, привредници и представници невладиног сектора пре скупштинског изјашњавања упознати су са планираним буџетом града Шапца за наредну годину. Централно место током јавне расправе прошле среде у Културном центру заузело је презентовање пројекта партиципативног буџетирања, који је подразумевао изјашњавање о томе на шта ће се утрошити део новчаних средстава града у идућој години. Између десет понуђених предлога, 460 Шапчана одлучило се за три пројекта, чија вредност износи 10 милиона динара.
- Највише гласова освојио је пројекат „Постављање чесми на јавним местима“, са 96 гласова. Поред тога, биће финансирани и пројекти уређења стаза у парку код Соколане и постављања подлоге код тобогана и љуљашки, као и изградња дечјих игралишта у сеоским месним заједницама, рекла је Марија Кнежевић, председница градске Комисије за партиципативно буџетирање.
Град се труди да мотивише људе да директно учествују у процесима одлучивања, нагласио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић приликом јавне расправе о буџету за 2016. годину.
- Поносан сам на то што смо се као град укључили у акцију коју су организовали БИРН и НАЛЕД. Чињеница је да смо у Шапцу одмакли у односу на друге локалне самоуправе у Србији, тако што смо сав порез на имовину који се сакупи у сеоским и приградским месним заједницама, оставили на коришћење мештанима. Желимо да сви предлози буду остварени, јер није реч о обимним и скупим пројектима, а утицаће позитивно на квалитет живота наших грађана, рекао је градоначелник Шапца.
Представници БИРНА, партнера у пројекту, задовољни су бројем грађана који су попунили анкетни листић и одлучили на шта ће се трошити део градског буџета.
- Шабац је једна од ретких средина у којима су грађани могли да одреде шта желе да буде урађено. Надам се да ће овај пројекат постати одржив у наредном периоду, односно да ће га Градска управа спроводити самостално, навела је Калина Симић, координатор програма партиципативног буџетирања.
Градоначелник Шапца најављује да ће и остали предлози са анкетног листића бити реализовани.
- У општем интересу је да сви предлози о којима су се грађани изјашњавали буду урађени. Средства у буџету су опредељена за те намене. Шабац ће наредне године бити још лепши град, и убеђен сам да у сарадњи са грађанима можемо наш град да учинимо још лепшим местом за живот, рекао је Зеленовић.
ПАРТНЕРИ НА ПРОЈЕКТУ
Јавну расправу о буџету, као и читав пројекат партиципативног буџетирања, заједно су организовали град Шабац, БИРН и НАЛЕД. Пројекат су финансијски подржали Европска унија и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије.

М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa