Инфо

24. децембар 2015.24. дец 2015.
ЗАВРШЕН ПРВИ ТЕМАТСКИ ФЕСТИВАЛ И ТАКМИЧЕЊЕ ГИТАРЕ „ЦЛАССИЦ АРТ“

САВРШЕНСТВО ИЗВОЂЕЊА

Висок квалитет извођења седамдесет шест такмичара из Србије, БиХ и Велике Британије, исто толико награда, два концерта обележили протекли викенд у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“
Током прошлог викенда у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“ одзвањали су звуци гитара седамдесет шест такмичара који су изводили дела композитора из прве половине 19. века. Организован први пут Тематски фестивал и такмичење гитара показао је, како по оценама жирија тако и свих присутних, висок квалитет извођења у све три категорије – основна музичка, средња музичка школа и студенти.
- Да будем искрен нисмо очекивали овакав одзив и овакав квалитет за то прво наше такмичење. Све смо кренули врло скромно, малих очекивања. У рекордном року све то организовали и на крају смо добили фестивал и такмичење републичког карактера. Стварно смо презадовољни. Нарочито што имамо децу, и не само њих, већ и старије, студенте из читаве Србије који су дошли у наш град. Мислим да смо их лепо угостили и да ће доћи поново - био је више него задовољан проф. Стеван Јовић, руководилац фестивала.
Изузетна посећеност публике током такмичења али и на вечерњим концертима у Великој сали Културног центра показала је велику заинтересованост за класичну гитару.
- Судећи по изјавама и наших драгих гостију из Италије и уважених професора са академија сви су изузетно задовољни овим фестивалом. Надамо се да ће тако бити и у будуће – уверен је проф. Марко Ердевички.
Препознатљиви по фестивалу пијаниста и такмичењу гудача Музичка школа добила је још један квалитетан такмичарски фестивал који ће и у наредним годинама окупљати младе из земље, али и иностранства.
- Такмичење гитариста покренули смо, пре свега, захваљујући младим професорима који сада предају на том одсеку. Добили су апсолутну подршку и већ прво такмичење веома је успело. Ово је одлично за школу али пре свега за наше ученике и те младе професоре јер кроз овакве манифестације може много да се научи – истакао је Драган Карић, директор Музичке школе.
Да се много тога могло научити, чути и видети показала су и два концерта, суботњи на коме је наступио дуо гитара/кларинет из Србије Зоран Крајишник и Александар Тасић и недељни концерт гитариста Стевана Јовића (Србија), Марка Ердевичког (Србија/Норвешка) и Марка Батаље (Марцо Баттаглиа, Италија) кога су Шапчани имали прилику да чују захваљујући спонзору Фестивала „Иституто Италиано ди Цултура“ из Београда. Партнери такмичења били су и Културни центар Шабац и Школа примењених уметности.
ЛАУРЕАТИ
Најбољи међу најбољима Првог тематског фестивала и такмичења гитаре „ЦЛАССИЦ АРТ“, односно лауреати такмичења, у категорији основаца Вида Пуљевић, други разред ОМШ „Мокрањац“, Београд, класа Адријана Кошутић, средњошколаца Марија Рашић, МШ „Даворин Јенко“ Београд, класа Александар Хаџи-Ђорђевић и студената Виктор Ђукнић, Академија уметности Нови Сад, класа Срђан Тошић. Добитник специјалне награде „Марко Ердевички“, која подразумева пут, седмодневни боравак и стручно усавршавање са проф. Марком Ердевичким у Норвешкој, је Милош Зубац, мастер студент Факултета музичкиих уметности Београд, класа Вера Огризовић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa