Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.

ПОЧИЊЕ СА РАДОМ РЕГИСТАР НОВЧАНИХ КАЗНИ

Овог месеца почеће са радом апликација - портал Министарства правде преко које ће грађани моћи да провере да ли су у Регистру неплаћених новчаних казни, а што је део новог Закона о прекршајима
Сви прекршајни судови сада су умрежени, а систем је повезан и са осталим органима, засад са Управом за трезор, Управом саобраћајне полиције и Централним регистром обавезног социјалног осигурања. Уносом имена, презимена и јединственог матичног броја у празна поља апликације грађани ће моћи да виде да ли имају неки неплаћени прекршај, као и да добију инструкције за уплату како би измирили обавезе. Грађани који имају неплаћени прекршај биће онемогућени да добију одређене дозволе, укључујући и возачку или саобраћајну дозволу.
Регистар новчаних казни је централизована електронска база података у којој се чувају све неплаћене новчане казне, трошкови поступка и други новчани износи који су изречени правноснажном и извршном одлуком суда. У Регистар се уносе - име и презиме и јединствени матични број кажњеног физичког лица, предузетника, односно одговорног лица у правном лицу. Када је у питању страно физичко лице, уноси се број путне исправе. За кажњено правно лице назив и седиште, ПИБ и матични број, за предузетника назив и седиште радње. Уноси се и правноснажна, односно коначна одлука којом је изречена новчана обавеза; прекршајни суд који је донео одлуку, дуговани износ и основ дуговања, датум доспећа обавезе плаћања, прекршајни суд који је извршио упис, датум уписа.
Унос података у Регистар новчаних казни врши се по истеку рока за добровољно плаћање.
Министарство правде је спремило и Регистар кривичних поступака, који ће почети са радом 25. јануара 2016. године. У том систему ће бити заведени подаци о лицима против којих се води кривични поступак, а ажурираће се једном дневно, у поноћ. Тако ће бити спречено да неко ко је починио кривично дело на рецимо територији Новог Сада добије уверење да се на територији Београда против њега не води кривични поступак. План је да почетком следеће године буде централизован и програм за вођење предмета тужилаштва.
(Извор: Блиц)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa