Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
ВРЕО ПОЧЕТАК ГОДИНЕ У ОШ „ЈЕВРЕМ ОБРЕНОВИЋ“

ТУЖБОМ ПРОТИВ БАХАТОСТИ

Директорка Светлана Смиљанић оптужена од стране помоћних радница за злостављање, претње, увреде и уцене, које, како кажу, трпе дуги низ година
Два дана пред Божић медијима у Шапцу обратиле су се три помоћне раднице ОШ „Јеврем Обреновић“ због, како су саме рекле, вишегодишњег злостављања и мобинга директорке Светлане Смиљанић. Како, поводом овога, нису нашле разумевање код разних инспекција којима су се обраћале, решиле су, и по цену отказа, да се обрате јавности путем медија.
- Мобинг и злостављање траје дужи низ година. Буквално смо ћутали, подносили све и свашта, разне врсте увреда, уцене, вређања. Међутим, човек није камен да би све то могао да превазиђе већ од крви и меса. Иако смо се за помоћ обраћале разним инспекцијама, начелници Зорици Јоцић, Министарству, и заштитнику права грађана сви су остали неми. Поједине инспекције долазиле су код нас у школу али све се завршавало на ручковима у Градској кафани и у појединим другим ресторанима у граду тако да је буквално све заташкано - тврди Аница Шешић.
Јасмина Теодоровић, једна од три „теткице“ којима се смучило свакодневно директоркино шиканирање праћено претњама, понижавањима и уплитањем у личне животе, каже да су се она и њене колегинице због страха од отказа одазивале без поговора на директоркине позиве за бесплатно чишћење куће.
- Тринаест година радим у овој школи. Иако смо Ана, Нада и ја распремале код ње нисмо биле повлашћене у школи. Свака је радила свој посао. Одговорно и како треба. Ко год да је дошао у школу увек нас је јавно похвалио како је школа чиста, уредна. Само она никада није. Уместо тога чашћавала нас је застрашујућим и уврредљивим речима попут: „Ти си моја највећа грешка“, „Крви ћу да вам се напијем“, „Не знате ви с ким сте се упетљале“, „Сви сте били гладни. Захваљујући мени добили сте парче хлеба“ и слично. По њој ми не радимо ништа.
На терет директорки поред застрашивања, претњи, некоректног односа, потцењивања, шиканирања, мењања квадратуре „иако се ништа не гради и руши“ стављају и осветољубиви однос који се огледа у премештању радника „по казни“ у сеоске школе што је, по речима Весне Зељић, учињено са њеном колегиницом Надом Довраговић по давању изјава у Вишем јавном тужилаштву за мито.
- Од вређања би могао роман да се напише. На сваком ћошку држи камере како би пратила људе који јој не одговарају. Врши притисак на нас, не дозвољава нам да међусобно комуницирамо. Терала ме је да перем прозоре по три пута на дан без икакве заштите, говорила да сам ризична за рад у школи јер сам емотивна, а ђаке на одмору плашила да ће завршити као ја ако не буду учили - каже Весна која је недавно, ношена мишљу да да отказ, сазнала од оца, који је у пензију отишао после тридесет три године проведене на месту домара у школи, за „част“ директорки од 1.000 евра како би добила радно место на коме данас трпи „све и свашта“.
У прилог чињеници за страх који је свакодневан током обављања посла ишло је и то да су се медијима обратиле на тротоару испред школе.
- Не желимо да створимо проблем никоме али ово више не можемо да трпимо. После неколо година непостојања синдиката у школи, захваљујући њој и њеним претњама, пре месец дана „шака јада“ поново га је основала“ и то са људима који се не плаше, не презају. Једноставно трагају само за истином. Кад дођемо на посао желимо сви да дођемо мирни, спокојни, да урадимо свој посао, а не да стрепимо, страхујемо хоће ли нам тог дана позлити на послу, хоће ли доћи Хитна помоћ по нас, хоће ли нас напасти неко и како ће нас извређати. Ми само желимо поштено да зарадимо своју плату - поручила је Аница.
Како сазнајемо у Вишем јавном тужилаштву у Шапцу против директорке Светлане Смиљанић подигнута је оптужница за кривично дело примања мита. По новом закону запрећена казна за ово кривично дело је од две до дванаест година затвора и више не може бити условна како је то некад било. До законског разрешења овог случаја уплашеном помоћном особљу остаје само нада да ће, у најбољем случају, бити распоређене на друга радна места у Орид, Мрђеновац или Предворицу.
ПОЗИВАЊЕ НА УСТАВ
Иако су представници медија срдачно дочекани директорка ОШ „Јеврем Обреновић“ Светлана Смиљанић није хтела да разговара о оптужбама које су против ње изнеле помоћне раднице. На питања новинара, међу којима је било и да ли је нека од њих бесплатно распремала кућу, позвала се на Устав Републике Србије.
- По члану 46. Устава Србије, свако има право да каже, али исто тако и да одговара за оно што каже. Ова држава има свој закон, а постоје институције које су надлежне да провере законитост рада. То је све што могу да вам кажем, а остало се решава у оквиру школе - кратко је одговорила директорка, која је на челу ове образовне установе од 2002. године, додавши да су од ретких који нису имали технолошких вишкова тако да ниједан радник није остао без посла.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa