Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
ГЛАС У СВЕТСКИМ КУХИЊАМА

ХАЈДЕ ДА КУВАМО ЗАЈЕДНО

Култура једног народа се веома упечатљиво одржава и на његову исхрану, а Италијани су вековима стварали, не само духовну, већ и културу исхране. Италијанска кухиња се састоји од неколико регионалних кухиња, веома различитих по намирницама, јелима и обичајима. Према констатацијама једног историчара, ти региони су до 1861. године били независне државице веома често завађане. Пошто су њима владали различити владари, и са својим навикама развиле потпуно различите кухиње са другачијом традицијом и приступом исхрани.
Када је Катарина Медичи отишла у Париз да се уда за будућег Хенрија ИИ, повела је са собом 50 својих кувара. Они су представили нове састојке и куварске технике Француској и научили уметност француске вештине. Наравно сваки Италијан је поносан када каже „ми смо научили Французе да кувају“ , иако Французи то не тако лако примају к’ срцу.
У Италији се, за разлику од Француске боље једе код куће него у ресторану. Најбољи ресторани у Италији нису оне сјајне фине дининг установе познате сваком туристи, већ мале територије са десетак столова које води цела породица, са домаћом кухињом малчице промењеном да задовољи комерцијалне захтеве.
Италијани су научили да цене дорбу храну када су још били деца, и јело представља главно уживање дана, небитно који је дан или недеља у години. Немојте се варати ако мислите да су само ПИЗЗА и СХПАГЕТТИ познати у Италији, напротив у Италији постоји мноштво занимљивих јела која маме мирисом и укусом! Иако пица потиче из Кине, немојте то гласно да кажете у Италији, јер ћете морати да слушате приче о старим Римљанима, Цезару итд. Али, ипак, највећу популарност пица је добила у 19. веку кад су је италијански емигранти представили америчкој јавности. У шездесетим годинама прошлог века постала је популарна и у Европи, а најинтересантније је то што је у то време била права непознаница у Италији осим околине Напуља. Тек у осамдесетим годинама пица добија популарност и у Италији.
Сваки регион у Италији има своју причу о тестенинама. Не зна се тачно ко их је донео у Италију, али се зна да постоји више од 300 различитих форми и то је незаобилазно и дефинитивно најомиљеније јело. Ако идете у Италију и не пробате њихове тестенине и не попијете добар кратки еспресо, као и да нисте ишли тамо.
Ако нисте знали, италијански оброк НЕМА ГЛАВНО ЈЕЛО. Ретки изузеци, као што је особуко са рижотом и уопште идеја главног јела које доминира оброком је сасвим друга страна италијанском начину исхране. На трпезу се износе минимум два јела, никад у исто време. Прво разрада првог јела уз обавезно поврће. Италијани прилог од поврћа зову Конторино што у преводу значи контура. Овим је улога поврћа откривена, јер избор пропратног поврћа заправо даје оброку облик и дивне сезонске боје.
Лазар Прстојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa