Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
ПРИВРЕДНИЦИ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ ДОПРИНОСЕ ИЗВОЗУ

СУФИЦИТ У ТЕШКИМ УСЛОВИМА

Упркос смањеном обиму спољнотрговинске размене, предузећа која послују на подручју Регионалне привредне коморе Ваљево и даље остварују суфицит
Укупан обим спољнотрговинске размене на подручју Регионалне привредне коморе Ваљево за првих десет месеци прошле године износио је милијарду и 79 милиона долара. То је за 18 одсто мање у односу на 2014. годину, али охрабрује податак да је, као и претходних година, остварен суфицит у спољнотрговинском билансу. Већи извоз од увоза је нешто чим се ретко који део Србије може похвалити.
- Пре две године суфицит је износио 125 милиона евра, а у првих десет месеци 2015. године око 80 милиона. Значајно је то што наша регија већ годинама остварује суфицит у размени са иностранством. Са друге стране, велики центри, попут Београд или Новог Сада, имају негативан билас у спољнотрговинској размени, каже Станко Марковић, секретар Регионалне привредне коморе Ваљево.
Структура извозних производа је разноврсна, укључује машине за индустријску производњу, вештачка ђубрива, воће и поврће, али и друге робе.
- Највише се извози у Италију, Босну и Херцеговину, Словенију, Немачку и Русију. Најзначајније групе производа које се извозе су котлови и машине, воће и поврће, ђубрива, производи од пластичне масе, одећа и обућа, каже наш саговорник.
Шабачка привреда је такође извозно оријентисана. Обим спољнотрговинске размене на подручју Шапца за првих десет месеци прошле године износио је 327 милиона долара. Највећи суфицит остварују предузећа која се баве хемијском, прерађивачком и индустријом папирне амбалаже.
- Највећи извозници су „Зорка керамика“, „Тикурила“, „Еликсир минерална ђубрива“, „Пирамида“, „Комекс“, „Иноп“ и „Унипласт Живановић“. Суфициту доприносе и мање, породичне фирме, попут „Вукохема“ и „Ц производње и промета“, каже Зоран Тошић, председник Савета за праћење привредних кретања на подручју Шапца.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa