ХАЈДЕ ДА КУВАМО ЗАЈЕДНО: ГЛАС У СВЕТСКИМ КУХИЊАМА
Укуси и традиција Шпанске кухиње
Шпанци су пријатни и срдачни. Храна је очаравајућа и уживање у храни је начин живота! (Вицтор Хуго)
Шпанску кухињу чине више различите врсте јела због разлика у географији, култури и клими. На њу је јак утицај имала разноликост морске хране из мора која је окружују. У различитим крајевима Шпаније једу се различите врсте хране.
У Андалузији је храна углавном љута и јако зачињена јер је била под утицајем Мавара. Најпопуларније јело је такозвана хладна супа – Газпацхо. Тако популарна а тако лака за прављење, супа се састоји од свежег парадајза, паприке, лука, белог лука, краставаца и маслиновог уља.
Најпопуларније предјело у Шпанији је тапас. То су мале порције хране која се једе пре ручка или вечере или се мези уз пиће. Најпопуларнији тапаси су са прженим лигњама, хоботницом, љутом кобасицом, сиром, јајима, маслинама, коцкице воћа или неко суво воће.
Најпопуларније шпанско јело јесте Паелла, која се састоји увек од пиринча, уз додатак меса, рибе, шкољки, поврћа, и неизоставне љуте папричице. Ако планирате ићи у Шпанију, ово јело морате пробати!
Ако нисте знали, Шпанија је земља са великим бројем алкохолних и безалкохолних пића, нека од њих су:
Најпопуларније пиће је схеррy, мешавина вина и мало коњака. Сангриа је национално пиће од вина помешано са воћем и зачинима који дају предивну арому вину.
Када је реч о винима, најпознатија су вина из неколико крајева Шпаније, као на пример, Yецла на југоистоку је један од најмањих региона али са изразитом шароликошћу сорти. Од црних ту су Монастрелл, Гарнацха Тинта, Цабернет Саувигнон, Ценцибел, Мерлот, Тинторера и Сyрах, а белих - Мерсегуера, Аирен, Мацабео, Малвасиа и Цхардоннаy.
Норцхата је млечно пиће од бадема, и највише се користи у посластичарству.
Нека шпанска јела постала су захваљујући развоју туризма у Шпанији, интернационална. Светску славу стекле су Паелла, Фабада, Тортилла, али и условно речено шпанско национално јело, нешто што се уз варијације спрема у целој Шпанији је јело које је аналогно „босанском лонцу“, зависно од краја у којем се спрема има различите називе, као на пример Касидо, Оља, Поте, Пучеро или Ескудиља.
О шпанској кухињи би се могло причати баш доста, али немогуће је не споменути шпанске сиреве, који су поред француских најпознатији у целом свету. Било где у Шпанији, од огромних, неплодних равница Екстрамудуре, до величанствених лепота Сијера Неваде, можете наићи на прелепе сиреве. Према последњим подацима, постојало је више од 600 врста сирева!
Једни од најпопуларнијих сирева су: Цастеллано (овчији сир), Идазбал (овчији сир), Махон (крављи сир), Манцхего (овчији сир), Пицос де Еуропа (крављи сир), и многи други.
Шпанску кухињу чине више различите врсте јела због разлика у географији, култури и клими. На њу је јак утицај имала разноликост морске хране из мора која је окружују. У различитим крајевима Шпаније једу се различите врсте хране.
У Андалузији је храна углавном љута и јако зачињена јер је била под утицајем Мавара. Најпопуларније јело је такозвана хладна супа – Газпацхо. Тако популарна а тако лака за прављење, супа се састоји од свежег парадајза, паприке, лука, белог лука, краставаца и маслиновог уља.
Најпопуларније предјело у Шпанији је тапас. То су мале порције хране која се једе пре ручка или вечере или се мези уз пиће. Најпопуларнији тапаси су са прженим лигњама, хоботницом, љутом кобасицом, сиром, јајима, маслинама, коцкице воћа или неко суво воће.
Најпопуларније шпанско јело јесте Паелла, која се састоји увек од пиринча, уз додатак меса, рибе, шкољки, поврћа, и неизоставне љуте папричице. Ако планирате ићи у Шпанију, ово јело морате пробати!
Ако нисте знали, Шпанија је земља са великим бројем алкохолних и безалкохолних пића, нека од њих су:
Најпопуларније пиће је схеррy, мешавина вина и мало коњака. Сангриа је национално пиће од вина помешано са воћем и зачинима који дају предивну арому вину.
Када је реч о винима, најпознатија су вина из неколико крајева Шпаније, као на пример, Yецла на југоистоку је један од најмањих региона али са изразитом шароликошћу сорти. Од црних ту су Монастрелл, Гарнацха Тинта, Цабернет Саувигнон, Ценцибел, Мерлот, Тинторера и Сyрах, а белих - Мерсегуера, Аирен, Мацабео, Малвасиа и Цхардоннаy.
Норцхата је млечно пиће од бадема, и највише се користи у посластичарству.
Нека шпанска јела постала су захваљујући развоју туризма у Шпанији, интернационална. Светску славу стекле су Паелла, Фабада, Тортилла, али и условно речено шпанско национално јело, нешто што се уз варијације спрема у целој Шпанији је јело које је аналогно „босанском лонцу“, зависно од краја у којем се спрема има различите називе, као на пример Касидо, Оља, Поте, Пучеро или Ескудиља.
О шпанској кухињи би се могло причати баш доста, али немогуће је не споменути шпанске сиреве, који су поред француских најпознатији у целом свету. Било где у Шпанији, од огромних, неплодних равница Екстрамудуре, до величанствених лепота Сијера Неваде, можете наићи на прелепе сиреве. Према последњим подацима, постојало је више од 600 врста сирева!
Једни од најпопуларнијих сирева су: Цастеллано (овчији сир), Идазбал (овчији сир), Махон (крављи сир), Манцхего (овчији сир), Пицос де Еуропа (крављи сир), и многи други.
Лазар Прстојевић
Најновији број
24. април 2025.