21. januar 2016.21. jan 2016.
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO: GLAS U SVETSKIM KUHINjAMA

Ukusi i tradicija Španske kuhinje

Španci su prijatni i srdačni. Hrana je očaravajuća i uživanje u hrani je način života! (Victor Hugo)
Špansku kuhinju čine više različite vrste jela zbog razlika u geografiji, kulturi i klimi. Na nju je jak uticaj imala raznolikost morske hrane iz mora koja je okružuju. U različitim krajevima Španije jedu se različite vrste hrane.
U Andaluziji je hrana uglavnom ljuta i jako začinjena jer je bila pod uticajem Mavara. Najpopularnije jelo je takozvana hladna supa – Gazpacho. Tako popularna a tako laka za pravljenje, supa se sastoji od svežeg paradajza, paprike, luka, belog luka, krastavaca i maslinovog ulja.
Najpopularnije predjelo u Španiji je tapas. To su male porcije hrane koja se jede pre ručka ili večere ili se mezi uz piće. Najpopularniji tapasi su sa prženim lignjama, hobotnicom, ljutom kobasicom, sirom, jajima, maslinama, kockice voća ili neko suvo voće.
Najpopularnije špansko jelo jeste Paella, koja se sastoji uvek od pirinča, uz dodatak mesa, ribe, školjki, povrća, i neizostavne ljute papričice. Ako planirate ići u Španiju, ovo jelo morate probati!
Ako niste znali, Španija je zemlja sa velikim brojem alkoholnih i bezalkoholnih pića, neka od njih su:
Najpopularnije piće je sherry, mešavina vina i malo konjaka. Sangria je nacionalno piće od vina pomešano sa voćem i začinima koji daju predivnu aromu vinu.
Kada je reč o vinima, najpoznatija su vina iz nekoliko krajeva Španije, kao na primer, Yecla na jugoistoku je jedan od najmanjih regiona ali sa izrazitom šarolikošću sorti. Od crnih tu su Monastrell, Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon, Cencibel, Merlot, Tintorera i Syrah, a belih - Merseguera, Airen, Macabeo, Malvasia i Chardonnay.
Norchata je mlečno piće od badema, i najviše se koristi u poslastičarstvu.
Neka španska jela postala su zahvaljujući razvoju turizma u Španiji, internacionalna. Svetsku slavu stekle su Paella, Fabada, Tortilla, ali i uslovno rečeno špansko nacionalno jelo, nešto što se uz varijacije sprema u celoj Španiji je jelo koje je analogno „bosanskom loncu“, zavisno od kraja u kojem se sprema ima različite nazive, kao na primer Kasido, Olja, Pote, Pučero ili Eskudilja.
O španskoj kuhinji bi se moglo pričati baš dosta, ali nemoguće je ne spomenuti španske sireve, koji su pored francuskih najpoznatiji u celom svetu. Bilo gde u Španiji, od ogromnih, neplodnih ravnica Ekstramudure, do veličanstvenih lepota Sijera Nevade, možete naići na prelepe sireve. Prema poslednjim podacima, postojalo je više od 600 vrsta sireva!
Jedni od najpopularnijih sireva su: Castellano (ovčiji sir), Idazbal (ovčiji sir), Mahon (kravlji sir), Manchego (ovčiji sir), Picos de Europa (kravlji sir), i mnogi drugi.
Lazar Prstojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa