Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
У ГРАДСКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ ИНВАЛИДА РАДА ШАБАЦ У ТОКУ УПИС ОГРЕВА

ОБЕЗБЕДИТИ СЕ НА ВРЕМЕ

Цене на нивоу прошлогодишњих – 4.600 динара за кубни метар дрва и 7.000 динара за сирови угаљ „Колубара“. Од докумената потребне чланска карта, лична карта и извештај о примљеној пензији. Оптерећење административне забране до педесет одсто и на шест месечних рата
Један од приоритета у Градској организацији инвалида рада Шабац је снабдевање чланства огревом. Како су завршени сви потребни тендери у току је пријављивање које би требало, како истичу у Удружењу, обавити у што краћем року.
- У времену у ком живимо кад банке за сваки динар који дају узму три држимо да је од велике помоћи људима када могу огрев узети на шест месечних рата. То се ради, наравно, административном забраном, односно одбијањем од пензије. То је практично бескаматна помоћ. Уговори са рудницима, шумским газдинством „Борања“, превозницима закључени су. Цена огревног дрвета остала је 4.600 динара, а сировог угља „Колубара“ је 7.000 динара. Апеловао бих на чланство да што пре дођу и упишу потребне количине јер морамо да испоштујемо одређену динамику са рудницима – каже Жељко Новаковић, секретар Градске организације инвалида рада Шабац.
Како су у фокусу ове организације потребе чланова, у појединим случајевима излази се у сусрет, тако да постоји могућност да се огрев уместо на шест месечних рата добије на осам.
- Људи код нас упишу некад и мање количине огрева јер су им пензије мање, а оптерећени су и кредитима. Онда гледамо да им дамо и на осам рата да би могли да се огреју. То је најбитније. Приликом уписа потребно је донети на увид извештај о пензији, личну и чланску карту. Како је у питању административна забрана пензију могу да оптерете са педесет одсто. Дакле, уколико је пензија двадесет хиљада могу узети огрева у вредности од девет и по до десет хиљада динара месечно.
Поред могућности уписа огрева заинтересовани могу добити све потребне информације везане и за упис рибе и обезбеђивање налепница за паркинг места у сарадњи са „Паркинг сервисом“.
- Практично код нас могу добити одговоре на готово све што их мучи. Приоритет имају инвалидски пензионери али се, на добровољној бази, могу учланити сви заинтересовани. Активних чланова имамо око 1.500, а периодичних, који долазе по потреби, више од 1.500. Чланарина је симболична. За годину дана 360 динара. Постоји могућност и уплате посмртнине која је на годишњем нивоу 400 динара. Боримо се на све могуће начине да им помогнемо јер дошла су тешка времена – истиче Нада Срдановић која на месту благајника ради већ дванаест година и којој за све то време није недостајала лепа реч за оне који су тражили било какву врсту помоћи.
Пензионери, а самим тим и инвалиди рада, међу најугроженијом су категоријом што потврђује и председница месне организације Мачвански Причиновић Слободанка Вулетић, члан Извршног одбора ГОИР и члан месне организације у МЗ „Преки шор“.
- Пензије су мале, а издаци за лекове и основне потребе велики су. Незадовољни су целом ситуацијом. Рачуни стижу, дажбине све веће. Трудимо се да кроз те неке пројекте набавимо оно што је најпотребније. Донација мало. Што је стизало раније сад то све престаје. Сами се финансирамо. И поред свега овде увек могу да чују лепу реч, буду саслушани, а то им у већини случајева много значи – додаје Слободанка.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa