Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
РАЗГОВОР СА ВД ПРЕДСЕДНИКОМ ГО СПС ШАБАЦ, ПРОФ. ДР МИРКОМ КЕРКЕЗОМ

ВЛАСТ У ИМЕ НАРОДА

Председник Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Шапцу, проф. др Мирко Керкез, рођен је у Босанском Петровцу, где је завршио основну школу и гимназију. Медицински факултет у Београду завршио је у року, након чега је стажирао у Крупњу. Потом се запослио на Првој хируршкој Клиници Клиничког центра Србије у Београду. Данас је начелник овог одељења и заменик генералног директора Клиничког центра. Специјализацију из опште хирургије је завршио 1995. године. Пошто је докторирао постао је асистент, а затим доцент и професор. Редовни је члан Српске краљевске академије, члан Бугарске академије наука и уметности и кандидат за члана Руске академије. Ангажован је и у спорту.
Поред в.д. председника ГО СПС Шабац, члан је Главног одбора и кандидат за Председништво СПС.
Сматрате ли да су Србији у овом тренутку били неопходни избори?
-Ако их је премијер најавио највероватније да су били потребни. Нека народ још једном каже колико коме припада и нека се одмере снаге партија на политичком небу Србије. Имамо локалне и покрајинске изборе па је добро да буду и парламентарни да се не праве дупли трошкови. Не би било лоше када би били и председнички.
Какав резултат очекујете на нивоу Републике?
-Сматрам да је СПС социјалдемократске орјентације, добро реформисана, снажна партија и једина лево орјентисана на нивоу Србије. Све остало су неки други левичари и групе грађана. Ми смо једина партија на левици. Мислим да ћемо на нивоу републике да се приближимо на око 20 одсто гласова.
Каква су Вам очекивања када је Шабац у питању?
-Испод 30 одсто би за ово руководство био пораз. Вратили су нам се наши стари чланови, а дошло је и много нових и доста омладине. Имамо оформљена сва тела. Пре мог доласка омладина је овде само фигурирала, сада је то снажна организација. Форум жена није формиран само на градском, него и у свим месним одборима.
Планирам да овде оснујемо Политички савет где би били сви угледни лево орјентисани грађани који не морају да припадају партији, али да нас саветују. То би били они људи који су некада били овде и стварали су овај град и који су бренд Шапца. Били су мало запостављени, али сада су добродошли. Међу њима су Јела Веселић, која је била угледни социјалиста на нивоу Србије и била је препознатљива по својим вредностима, затим некадашњи градоначелник Марко Максимовић, па Раденко Степић, као и пензионисани официри МУП. Са нама ће на овим изборима и Комунистичка партија.
У каквом стању сте затекли овај одбор, а у каквом стању се сада налази?
-Одлично познајем Зорана Бортића. Имао сам добру сарадњу са њим. Да не буде забуне, он није више у СПС, зато молим грађане да направе разлику. Свако може да оснује своју странку, па колико му народ да гласова и власти толико ће власти и вршити. Ништа ружно нећу рећи о људима који су били у паритији па отишли. Нека им је срећан пут. Не би требали ни они да нападају нас, јер секу грану на којој су седели.
Да ли планирате да на изборе изађете у коалицији или самостално?
-Пре избора ћемо се договарати са нашим традиционалним коалиционим партнерима ПУПС и ЈС. Уз добар и разуман разговор следи и договор. Са врха не добијамо наређења, него препоруке, које ћемо саслушати, али ћемо са нашим руководством овде донети одлуку.
Са ким можете у постизборну коалицију на нивоу града?
-Можемо са свима јер су то све грађани Шапца, које ја ценим и много волим. Нећемо унапред говорити ко ће бити са нама. Са ким будемо имали разговор, договор и нађемо заједнички пут тај ће моћи са нама. Са ким не будемо могли да се договоримо нећемо се ни свађати.
Шта ће бити кључно у тим преговорима?
-Гледаћемо само интерес грађана Шапца и месних заједница. Ако имамо добре намере и енергију, лако ћемо их спојити. Добродошли су и Српска напредна странка и Заједно за Србију. Они имају своје бираче, а све је то исти народ. Нема места за лажна обећања. Рећи ћемо шта и колико можемо. Нећу говорити да је тешко, јер ништа није тешко ако смо јединствени и разумни.
Након трагичног догађаја у Дому здравља Шабац покренуло се питање положаја здравствених радника у Србији. Како Ви, као доктор, гледате на ову проблематику?
-Случај који се десио у Шапцу може се десити свуда. То је изоловано и не може се пренети на цело здравство. Када болестан човек убије неког, могао је то да уради и у Швајцарској или Енглеској. На жалост, десило се у Шапцу. Нема то везе са системом и од тога се не може заштитити.
Здравствени систем у нашој држави можемо да идентификујемо са нашом економском ситуацијом. Имамо добре стручњаке, и добру опрему, али може то да буде и боље.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa