Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ЗДРАВСТВЕНИ ПРОГРАМИ НА ГРАДСКОМ БАЗЕНУ

ЗДРАВЉЕ ДЕЦЕ НАЈВАЖНИЈЕ

На Градском базену од новембра прошле године спроводе се здравствени и програми корективног пливања. Град Шабац је покровитељ програма здравствене намене, а прва етапа трајала је три месеца и спроводила се три пута недељно по сат времена. По први пут деца са развојним аномалијама попут скулиозе, кифозе, лордозе и лошег држања тела имају прилику да учествују у здравственом програму који превенира и лечи њихове аномалије.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић напомиње да је базен саграђен, између осталог, да би се спродовили здравствени програми, поред обуке непливача, спорта и рекреације грађана.
- Здравље наше деце је најважније и увек мора бити на првом месту. Програм који се преко Дома здравља спроводи на Градском базену је потпуно бесплатан за сву децу. Нема пуно градова у Србији који на овај начин сагледавају проблеме својих суграђана и успешно их решавају, указао је градоначелник.
Координатор пројекта др Јасмина Живковић, специјалиста спортске медицине, каже да је реализација програма показала прве резултате код деце. Она је додала да је кроз програм „Расти здраво“, систематске прегледе деце и спортско-медицинске прегледе, утврђено да чак две трећине деце школског узраста има неки од постуралних поремећаја.
- Базен је погодна средина за овакву врсту програма јер нема великог оптерећења тела, пошто је тело лакше у води. Ради се на јачању лежних и трбушних мишића који служе за стабилизацију кичменог стуба. Са децом радимо вежбе истезања, асиметричне вежбе и вежбе у базену. Сви се могу обратити у спортску амбуланту за прегледе, којом се може утврдити да ли је потребно да се почне са терапијом, објаснила је др Јасмина Живковић.
Зоран Љубишић, професор физичког васпитања који учествује у реализацији овог програма, каже да је до сада кроз први циклус програма прошло 30 деце.
- Позивамо и другу децу да се прикључе, јер кроз пливање надокнађују оно што не могу да ураде у другим сферама, као што је кинези терапија. Радимо искључиво на леђној техници, која се користи у функцији превенције деформитета кичменог стуба и лошег држања тела, истакао је Љубишић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa