Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ТРАДИЦИОНАЛНЕ КОЊИЧКЕ ТРКЕ ПОЉСКИМ ПУТЕМ У УЗВЕЋУ

СУЛКАШИМА НИЈЕ СМЕТАЛО БЛАТО

Појачан напор тркачких коња, који су у сред зиме по раскаљаној стази обрадовали великии број својих навијача, награђен новцем, пехарима и дипломама. Успело 14 дружење љубитеља коњичког спорта у Мачви
Одмах иза игралишта фудбалског клуба “Напредак“ у Узвећу на пољском путу у атару Качаре, прошле суботе око подне, брзину и издржљивост одмерили су галопери у сулкама у три трке. Ова манифестација се традиционално по 14. пут одржала у Мачви, а главни организатор, као и увек био је Владан Росић из Глушаца, велики заљубљеник у коњички спорт.
Галоперима упрегнутим у сулке, по чему су мачвани јединствени у Србији, како је приметио искусни коментатор коњичких трка Љубинко Јевтић из Бадовинаца, није сметало ни велико блато које се створило на пољском путу, око подне, после јутарњег мањег мраза. У три одржане трке галопера у сулкама, победили су: Канада у трци малих коња на 500 метара, власништво сложне браће из Глушаца ( друга је била Дуња, Бана Сарића из Глушаца, а трећи Славиша, власништво Ковачевића из Ноћаја). Победник друге трке, под називом Ломбардо на 1.000 метара била је Калина, власништво Мандића из Узвећа. Друго и треће место освојиле су Фиона и Кобра, власништво Ноћајаца Ковачевића и Милутиновића. У трећој трци, овог дана славио је са својим навијачима Зоран Васић из Глушаца, власник победничког коња Лудвига Ван Гила. Друго место освојила је Мај Бети, власништво Исаковића из Метковића, а треће Адана, власништво Баја из Богатића.
Велики број присутних навијача, најбољи је доказ изузетне заинтересованости Мачвана за коњички спорт. Блато је прштало на све стране али нико на срећу није повређен, а комплетно задовољство употпунио је и коментатор помињањем поред осталог врло привлачних коњичких трка за муштулук по мачванским шоровима и сокацима, најчешће поводом свадбених весеља. Једно тако, збило се пре више од пола века на свадби сина Живана Пелића из Салаша Црнобарског.
- Стаза је била дуга 18 километара, а победио је Станислав Марковић из Салаша Црнобарског са коњем Винету. Газда куће, Живана Пелић том приликом је егзалтиран изјавио да не жали новац само да се памти када је женио сина, рекао је Љубинко Јевтић из Бадовинаца, стални коментатор оваквих догађаја.
Значајно су помогли, општина Богатић, месна заједница Узвеће и бројни други спонзори, а весеље је настављено у оближњем Етно селу “Авлија“ у Глушцима где су најпознатијим коњарима и учесницима ових сусрета уручене вредне награде у виду пехара и диплома.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa