Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
МАРИНА ПАВЛОВИЋ ИЗ КОЦЕЉЕВЕ ИЗРАЂУЈЕ УНИКАТНИ НАКИТ

МАГИЈУ ЧИНЕ НИТИ, ПЕРЛИЦЕ И БОЈЕ

Макраме је чворовање нити. Ради се искључиво рукама и не постоји никакво помоћно средство, ни игла ни хеклица, која би олакшала поступак израде
За четрдесетогодишњу Марину Павловић из Коцељеве бављење уметношћу није професионални позив али јесте свакодневни део њеног живота. Сликарством се бави још од малих ногу а у последње време њену пажњу заокупља ручна израда уникатног накита техником макраме.
- Израдом накита почела сам да се бавим пре годину и по дана. Макраме је заправо чворовање нити. Ради се искључиво рукама и не постоји никакво помоћно средство, ни игла ни хеклица, која би олакшала поступак израде. То сам научила из мамине књиге. Моја мама се бавила хеклањем, штрикањем, везом и свим врстама ручног рада, шила је и вероватно сам од ње наследила тај ген. Најпре сам желела да научим како се раде стаклене перлице али нисам имала могућности то да радим. Макраме је дошао као алтернатива. Тако је све почело - прича Марина.
За израду наруквица, минђуша и огрлица овом техником потребно је велико стрпљење и упорност. Мањи комади накита могу се урадити за два док је за веће и захтевније, попут огрлице, потребно и до 16 сати рада.
- Уз чвориће од нити комбинујем и перлице, тако да је, чини ми се, изглед употпуњен и обогаћен. Немам неку посебну инспирацију, али увек када почнем да правим неки комад нисам сигурна како ће он на крају изгледати јер се потпуно препустим и пустим да чворић и перлица пронађу свој пут и одреде финални облик. Битно ми је да било шта што правим има употребну вредност - истиче ова талентована житељка Коцељеве и додаје да је дар за сликарство али и уметност уопште наследила у породици у којој многи рођаци имају талента.
Као петнаестогодишња девојчица имала је прву заједничку изложбу слика, најпре у Коцељеви а потом и у Ваљеву.
- Што се тиче сликарства ја много волим да сликам људе, њихове портрете, волим природу и волим пастел јер је то техника којом брзо можеш да урадиш слику. Имала сам више заједничких изложби слика. О изложби накита или о учешћу на некаквим сајмовима сам размишљала али још увек немам довољно комада који би били приказани. За сада моје радове продајем својим суграђанима или путем фејсбук странице Марина микро-макраме накит. Новац јесте битан али у овом послу није од пресудне важности јер ја заправо уживам док стварам ова дела. Сада сам потпуно заљубљена у макраме. Ја само чекам тренутак да могу да радим. Уживам у изради накита овом техником која ме је потупно опчинила - напомиње Марина.
Макраме је техника везивања чворова, чворичење. Постоје две врсте чворова, а све остало су комбинације, варијације, игра, уметност...Не постоји машинска замена и техника је искључиво ручна. Осим накита овом техником се могу правити и друге ствари попут таписерија, торби, каишева, носача саксија, делова за обућу, завесе...Наруквице пријатељства које се размењују међу тинејџерима су направљене овом техником.
Ово је једна од најстаријих техника ручног рада. Уметност је из арапског света пренета у Шпанију, а затим се проширила у остале делове нашег континента. Ова вештина била је распрострањена међу британским и америчким морнарима који су у часовима доколице своју умешност у прављењу чворова користили за израду низа корисних предмета.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa