Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ПЛАНИНАРСТВО

ПОХОД У ПЈЕНОВАЦ

Протеклог викенда, у дане 6. и 7. фебруара ове године, Власеница мала варош, смештена у источном делу Републике Српске, удаљена од Шапца стотинак километара, попримила је сасвим други изглед, када је у питању становништво вароши јер тог викенда сваки седми становник био је странац гост планинар, који је придошао ради учешћа у традиционалном походу у Пјеновац, село смештено у срцу планине Јавор.
Према незваничним информацијама овогодишњи поход оборио је све рекорде јер је у њему учествовало око хиљаду планинара из тридесетак градова, бивше нам заједничке државе, односно преко четрдесет планинарских друштава.
У овом походу учествовало је преко тридесет шабачких планинара.
Старт планинарске маршруте био је код пећине, недалеко од Власенице подно брда Виселац на 903 метра надморске висине. Одатле је маршрута водила најлепшим пределима планине Јавор ка Хан Пијеску и одредишту које се налазило у порти манастира у селу Пјеновац. Дужина маршуте износила је осамнаест километара и оцењује се лаганом маршутом без неких већих успона и препрека на стази.
Планина је била покривена снегом дубине и до 35 центиметара, дан је био сунчан а температура ваздуха износила је минус четири степена и постепено је расла до шестог подеока Целзијусове скале.
Током ове маршруте која је водила кроз најлепше пределе планине Јавор 1.537 метара надморске висине, кроз пределе Дебелог брда, Подкозловаче и Игришта на којем су постављене три жичаре са лифтовима у облику тањира, чија дужина износи 900 метара и завршном висином од 1.350 метара са висинском разликом од 450 метара и просечним успоном од 41 степен.
Други ски лифт типа “Сидро“ смештен на Јавор пољани подиже скијаше за сто метара више од претходне и трећи ски лифт типа “беби“ стартује са почетне висинске тачке од 1.250 метара и износи скијаше до надморске висине од 1.276 метара где се налази и услужни ски центар. Драги скијаши и планинари из Шапца ово је доста повољна дестинација, коју треба користити.
Представници организационог одбора ове манифестације, једне од највећих овог типа у БиХ, учесницима су казивали о знаменитостима Бирчанског краја, са посебним освртом на историјску прошлост, о којој сведоче бројни споменици. Посебан нагласак дат је на крваву борбу која се одвијала 28. септембра 1914. године у Првом светском рату када су српске снаге тог краја, у садејству са црногорским борцима извојевале победу и одбациле Почекове јединице ка Сарајеву онемогућујући им дотур нових снага и муниције ка јединицама, које су биле битке на западном делу Србије, што је имало знатног утицаја на успех српских снага у том делу Србије.
Поход је успешно изведен и учесници нису имали већих замерки на његову организацију.
М. Ботић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa