Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
У ГАЗДИНСТВУ РАНКОВИЋ У КОЦЕЉЕВИ ВИНО КАО ПОРОДИЧАН БИЗНИС

КВАЛИТЕТ ЈЕ КЉУЧ УСПЕХА

Још увек непознати на тржишту али задовољни потражњом која се само у односу на прошлу годину удесетостручила
Пре 16 година, на периферији Коцељеве на брежуљцима у правцу Ваљева, Пољопривредно газдинство Ранковић подигло је виноград а 12 година касније отпочела је и производња вина.
- Најпре смо правили мале количине за себе, па када смо видели да нам то иде од руке одлучили смо да повећамо производњу и опробамо се у овом послу - каже Владан Ранковић.
За његовог оца, Милорада, који је значајна искуства понео из манастира Хиландар где је годинама боравио, подизање винограда и производња вина су наставак породичне традиције и улагање у будућност.
- Традиционално и деда и отац су имали велики виноград и бавили се винарством. Да то не би пало у заборав решили смо да наставимо ту традицију само на модернији начин и у већем капацитету - прича Милорад и додаје да регистрација винарије Ранковић и легализација њихових производа готово завршена као и да је процедура легализације сада у Србији далеко једноставнија.
-Наша земља је некада имала веома велике и захтевне критеријуме за легализацију и процедура је била знатно компликованија у односу на земље ЕУ и у погледу регистрације и у погледу опреме. Међутим, сада је то прилично олакшано и усаглашено са осталим земљама- истиче Владан у чијој се винарији за сада производи око 10 хиљада литара квалитетних домаћих вина сорте вранац, мерлот, розе, рајски ризлинг...
Планирају да удвоструче производњу овог пића, али постепено, јер им је квалитет важнији од квантитета. Кажу да не желе да кваре традицију већ да теже да њихова вина буду заиста домаћа те да стварају породични посао за генерације које долазе.
- Ми смо још увек непознати на тржишту али смо задовољни потражњом која се само у односу на прошлу годину удесетостручила. Све је већи број нових купаца који долазе по препоруци својих пријатеља и познаника и за нас је то највећа и најбоља реклама. Код локалних купаца смо већ препознати као озбиљни произвођачи квалитетних вина, али је све више оних који долазе из других крајева - прича видно задовољан Милорад.
До сада су ови винари уложили значајна средства не само у производњу вина већ и у пратеће објекте који ће ускоро бити опремљени и доступни случајним и намерним посетиоцима, попут просторије за дегустацију и смештајне капацитете. Истичу да је за финални изглед и крајњи капацитет и модернизацију винарије која испуњава европске стандарде неопходно доста новца што је и највећи проблем са којим се сусрећу.
Некада је Тамнавско виногорје заузимало значајно место на мапи Србије. Данас то није тако. У њиховом поседу се налази виноград површине 15 ари. Како би задовољили потребе производње и обезбедили довољне количине грожђа сарађују са виноградарима из трстеничког краја. У плану је проширење засада и неговање аутохтоних сорти. Подизање винограда и рад у њему захтева велику посвећеност и потпуну преданост. Ипак, како каже породица Ранковић, упркос свему производња вина опстала је вековима на овим просторима а инсистирање на квалитету производа је засигурно кључ успеха.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa