Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
ОДРЖАН САСТАНАК ПРИВРЕДНОГ САВЕТА

ЗАПОШЉАВАЊЕ ПРИОРИТЕТ

На прошлонедељном састанку Привредног савета и градоначелника Шапца разговарано је о пројектима који ће допринети запошљавању већег броја људи у 2016. години
На подручју Шапца 70.000 људи живи од пољопривреде. Стратегија руралног развоја, која ће бити представљена на наредној седници Скупштине града, а са којом су упознати чланови Привредног савета, подразумева удруживање пољопривредника и приступ европским фондовима.
- Кључни циљ Стратегије о руралном развоју је да дефинише околности, правце и начине рада и да приближи људима информације како могу да приступе европским средствима, пре свега ИПАРД 2 фонду. То ћемо постићи удруживањем како бисмо повећали своју понуду и тражњу. На тај начин обарају се трошкови и постајемо конкурентни у Европи у коју идемо и за коју се припремамо, навео је Светозар Марковић, члан градоначелниковог тима задужен за пољопривреду.
Развој женског предузетништва биће једна од важних тема у наредном периоду. До 10. марта на сајту града отворен је конкурс за едукацију и за рад у женској задрузи, коју ће основати град.
- Предвидели смо сет обука и радионица да бисмо прво информисали жене шта је предузетништво и како се улази у предузетничке воде. Следећи корак је менторски програм што значи да ће свака жена, која буде хтела да покрене бизнис, добити менторку да је води, а њихова комуникација моћи ће и онлајн да се одржава. Паралелно са тим формираћемо задругу где ће се жене бавити производњом хране и текстила, рекла је Марија Иванковић Јуришић, члан градоначелниковог тима задужена за женско предузетништво.
Локалним акционим планом за запошљавање предвиђена је и обука тешко запошљивих категорија радника, за шта је из градског буџета издвојено пет милиона динара. Обука садржи низ активности.
- У разговору са привредницима закључили смо да незапослени пропуштају шансу за посао због тога што не могу да успоставе квалитетан први контакт са послодавцем. Обука би подразумевала креирање ЦВ, припрему мотивационог и пропратног писма и симулацију интервјуа, како би се потенцијални кандидат на најбољи начин представио и повећао себи шансу за посао, рекла је сарадница градоначелника за привреду Виолета Шестић.
Све активности града усмерене су ка запошљавању већег броја људи у Шапцу.
- Циљ сва три пројекта је запошљавање великог броја људи. Шабац би требао да постане место у којем ће свако ко то жели добити прилику да ради. Желимо да учинимо све да они људи којима се таква прилика укаже могу да је искористе, рекао је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Очекујем да посао у фирмама које ће основати домаћи и страни инвеститори, током 2106. добије 2.000 радника. До сада, 17 фирми је показало спремност да инвестира у Шабац, од чега пет страних и 12 домаћих, каже градоначелник Шапца.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa