Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
ТОГ МАРТА, ТЕ 1951. ГОДИНЕ

За мало “Чивија“ на Плинари

НК „Хајдук“ ““ ФК „Мачва“ 3:1 (1:1)
Сутра, 4. марта, биће тачно 65 година од једне фудбалске утакмице у Сплиту која је чинила и чини историју шабачког фудбала.
Тог поподнева, 1951. године, у срцу Далмације, шабачка „Мачва“ одиграла је прву утакмицу у Првој савезној лиги ФНР Југославије за сезону 1951/1952. Шапчани су изборили место у одабраном, дванаесточланом друштву најбољих клубова бивше државе годину дана раније. Као и две деценије пре, када се „провинцијски Уругвај“ борио у Првој лиги Краљевине Југославије, ривал на старту био је славни сплитски НК „Хајдук“. Овај пут, уместо у Шапцу, Шапчани и Сплићани одмерили су снаге најпре крај Јадрана.
На „Старом плацу“, да види своје „биле“, али и наше „црвено ““ црне“ из „Малог Париза“ окупило се око 10.000 гледалаца. „Хајдук“ је већ био славни клуб, посебно цењен због начина рада и трајања током ратних година, љубимац Сплита и Далматинаца. Средином 40 ““ их сматрао се за један од најбољих клубова у Европи, а на старту шесте деценије 20. века желео је титулу. Ипак, атмосфера и име нису уплашили ондашњи састав Мачве, напротив, мотивисали су их. Нападала су оба тима, виђене су шансе на обе стране. До 25. минута није било голова, а онда је лопта погодила у руку играча шабачког клуба. Судија је, кажу прелако, показао на белу тачку. Прецизан са 11 метара био је Радовниковић за 1:0. Играла је Мачва као да се ништа није десило. Само 5 минута касније, навала је повезала неколико брзих пасова, а чувеног Беару на голу „поноса Далмације“ шокирао је Крстић, 1:1 ! У другом полувремену атаковао је „Хајдук“, али безопасна није била ни Мачва. Ипак, грешка голмана Милутиновића у 75. минуту, омогућила је Матошићу да затресе мрежу и поново доведе „“™ајдука“ у предност. Још се нису „чивијаши“ опоравили од кикс гола, када је Араповић са око15 метара шутирао неодбрањиво у гол за коначних 3:1.
Ондашњи новинских извештача овако су оценили играче оба тима. Играч утакмице био је Димитрије Стефановић. (објављено у књизи „Две златне године“ - Б. Секендек, Д. Ивановић)
ХАЈДУК: Беара 7, Мрчић 6, Брокета 6, Љуштица 7, Катанић 7, Радовановић 8, Шенауер 7, Араповић 5, Крстуловић 5, Матошић 7, Виђак 5.
МАЧВА: Милутиновић 7, Јуришић 8, Станковић 8, Вилотић 6, Стефановић Д. 9, Гегић 6, Јовановић 6, Лукић 5, Рогић 6, Стефановић 6, Крстић 6.
На крају првенства, „Хајдук“ је био трећи, „Мачва“ десета. Но, то беше некада... у неким другим временима, другој држави, свему другом..... прошлост се дружи са сећањем, а у садашњости чекамо, верујемо и надамо се повратку у други ранг српског фудбала.....
Д. Благојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa