Инфо

3. март 2016.3. мар 2016.
У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ШАБАЦ ПРИМЕЊУЈУ СЕ НОВЕ МЕТОДЕ ДИЈАГНОСТИКОВАЊА И ЛЕЧЕЊА КАНЦЕРА

РАК ЈЕ ИЗЛЕЧИВ

У Календару јавног здравља, март је месец посвећен борби против рака. Тим поводом, у Општој болници Шабац, организована је конференција за новинаре, на којој су промовисане нове процедуре дијагностиковања и лечења од малигних болести.
- Принцип је да се болест сваког пацијента анализира и да се, у складу са типом тумора и стадијумом болести, примени индивидуално лечење комбинованом терапијом, што подразумева примену лекова, зрачење и оперативни захват, у циљу преживљавања пацијената и побољшања квалитета живота, рекао је др Слободан Поповић, субспецијалиста онколошке хирургије и председник Стручног савета.
Сарадња Опште болнице у Шапцу и Института за онкологију и радиологију Србије је вишедеценијска. Хирургу је потребно познавање онкологије, од типа карцинома, биологије тумора, природног тока болести до упознавања са новим стратегијама лечења.
- Садејство радиотерапије, хемиотерапије и хирургије представљају кључни основ за лечење болести. Постоје новине у терапији карцинома дојке, пре свега, “тру кат“ - преоперативна дијагностика широким иглама за биопсију, помоћу које се поставља тачна хистопатолошка дијагноза и одређују параметри прогнозе тумора. Врши се провера стражарских лимфних нодуса, јер је потврђено да код мањих тумора нема метастаза у лимфним чворовима пазушне јаме и, уколико добијемо информацију да се болест није проширила, избегавамо радикалне захвате који доводе до могућих компликација, истакао је др Иван Марковић, директор Хируршке клинике Института за онкологију и радиологију Србије.
Дакле, није неопходно уклањање дојке пацијенткињама са карциномом у раном стадијуму, али и у случају узнапредовале болести, захваљујући адекватној примени зрачне и хемиотерапије. Када је у питању карцином ректума, могућа је безбедна операција без уградње стоме.
- У могућности смо да спроведемо нове дијагностичке методе, јер смо, захваљујући уласку у Скриниг програм, добили нове инструменте. Скрининг је масовни преглед одређене групе пацијената у циљу раног откривања карцинома. Рак је излечив, уколико се открије на време, подсетила је прим. др Зора Николић, директорка Опште болнице Шабац.
Број оболелих у Србији је у порасту. Од 35.000 новооболелих од карцинома свих локализација годишње, 4.500 је новооболелих од рака дојке, а око 1.500 жена годишње изгуби битку са овим обликом малигног тумора.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa